19/04/2024
Najnovije vesti

Priznanja za Nikića i Tadića

Autor 31/01/2024

Skromnom svečanošću u organizaciji Veteranske džudo asocijacije u Valjevu su dodeljena značajna priznanja Milenku Nikiću i Nebojši Tadiću, dugogodišnjim džudistima iz Valjeva.

Od strane ove organizacije Nikić i Tadić su proglašeni nosiocima crnog pojasa VI dan, u znak priznanja za svestran doprinos razvoja džudo sporta. Diplome o zvanjima uručio je Vuk Rašović, predsednik Veteranske džudo asocijacije Srbije, inače nosilac crnog pojasa X dan.

Milenko Nikić i Vuk Rašović

Džudo se u Valjevu počeo trenirati krajem 60-tih godina prošlog veka, a upravo je Milenko Nikić bio začetnik ove veštine u našem gradu. Milenko o početcima džudoa u Valjevu kaže:

“Ja sam se džudom počeo baviti još kao student druge godine fakulteta, daleke 1957. godine u džudo klubu Partizan. U Partizanu sam trenirao do završetka fakulteta, a onda sam zbog poslovnih obaveza napravio pauzu. Po povratku u Valjevu započeo sam sa inicijativom za osnivanje Džudo kluba. I imali smo pomoć grada ali nedovoljnu za ozbiljnije rezultate. Koristili smo razne sale, nismo imali ni strunjače kako treba, bile su neke kožne, tek nakon izvesnog vremena smo nabavili strunjače pa su uslovi za trening bili bolji. Imali smo i uspeha na takmičenjima, ali s obzirom da nismo imali podršku grada kakvu smo očekivali klub se vremenom rasformirao. Klub je nešto kasnije ponovo oživeo, ali je na žalost ponovo prekinuo sa radom, tako da se nadam da će ovoga puta zaživeti i da će sve biti onako kako treba. Vredi napomenuti da je za vreme postojanja kluba iz njega izašlo dosta talentovanih dečaka, a imali smo i relativnih uspeha. Miloš Nikolić, Aćim Aleksić, Stanko Avramović, Dule Nikolić ostali su mi u sećanju, ali s obzirom da nije bilo kontinuiteta nije ni moglo biti većeg uspeha. Nadam se da će džudo zaživeti u Valjevu i da će biti velikih uspeha”.

Nebojša Tadić

Valjevsko džudo udruženje odnedavno svoje treninge obavlja u Domu sportova “General Svetimir Đukić”, a dugogodišnji džudista Nebojša Tadić, inicijator oživljavanja džudo kluba kaže:

“Pre svega želim da se zahvalim gradonačelniku Valjeva na podršci jer su sredstvima Grada kupljene strunjače, ali i direktoru Valisa koji nas je podržao, dodelio termine i učestvuje u radu kluba. Hvala i licenciranom treneru Milenku Karišiku na pomoći, a i mom treneru Radosavu Tepavčeviću ali i svim roditeljima koji su dali decu u novoosnovano Valjevsko džudo udruženje, a ima ih 60 za sada. Zahvaljujući sredstvima grada imaćemo ove godine dva takmičenja- prvo takmičenje poletaraca u Čačku, a potom u Šumicama u Beogradu. Treninzi su vezani za jutarnje termine od 08.00- 10.00 svakodnevno u Domu sporta i biće vezani za fizičku pripremu, dok će se utorkom, četvrtkom i subotom od 19 sati održavati treninzi tehnike i borbe džudoa. U ovom trenutku džudo je jedan od vodećih sportova današnjeg sveta, u svim državama se zdušno podržava i afirmiše treniranje džudoa, pa čak i u školama. Napravili smo i u Valjevu inicijativu za džudom u školama, videćemo kako će se to odvijati. Poruka za naše roditelje je sledeća: “Vaša deca biće u pravim rukama, dobiće u džudou pravu filozofiju života. Makar i ne postali vrhunski takmičari, oni će biti kvalitetni ljudi, jer džudo je minimum snage, maksimalno efikasnosti. ”