12/04/2024
Najnovije vesti
Viktor-Micic-kzn-GU-VA-25-08-2022-FotO-biljana-Jakovljevic-Objektiva.rs-Valjevo

PRODUŽENO PRIJAVLJIVANJE DO 23. SEPTEMBRA ZA JAVNI POZIV

Autor 17/09/2022

Povodom produženja Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima i stambenim zajednicama za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, govorio je Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

“Na sednici Komisije za realizaciju mera energetske sanacije smo doneli odluku da se produži rok za prvih osam mera, odnosno da vlasnici kuća, stanova i stambenih jedinica mogu i u narednom periodu, zaključno sa 23. septembrom podnositi prijave za ovih osam mera koje smo raspisali.

Razlog je jer postoji veliko interesovanje, ali svi zainteresovani ljudi nisu bili u mogućnosti da u ovom roku podnesu svoje prijave, sada imaju mogućnost da to učine, zbog toga smo odlučili da produžimo rok”, rekao je Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

Podsećamo, predmet sufinansiranja obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:
– zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorima, za porodične kuće i stanove;
– postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće;
– postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za stambene zgrade;
– nabavka i instalacija kotlova na biomasu (drvni pelet, sečka, briket), grejača prostora, ili zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim, za porodične kuće i stanove;
– zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela – radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove;
– zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela – radijatora i pratećeg pribora za stambene zgrade;
– nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema (grejač prostora ili kombinovani grejač) za porodične kuće;
– nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

“Što se tiče dosadašnjih prijava, nešto više od 165, možda sada i 170, prijava je pristiglo, što znači da interesovanje, s obzirom na sve ove probleme koji su u poslednje vreme prisutni oko energenata i oko same nabavke goriva, nisu na lošem nivou, ali očekujemo da se u narednih sedam dana poveća broj zainteresovanih domaćinstava.

Što se tiče druge dve mere, a to su solarni paneli za proizvodnju električne energije i druge mere – ugradnja termotehničkih instalacija, Komisija je donela konačnu listu i sledeće nedelje se očekuje da se izađe i sa javnim pozivom za krajnje korisinike.

Takođe, što se tiče javnog poziva za promenu energenta, odnosno nabavka kotlova i peći na biomasu, Komisija je sprovela javni piziv i petak, 16. septembar, je poslednji dan za prijavu privrednih subjekata i preduzetnika. U narednom periodu biće formirana preliminarna lista, nakon toga ćemo u roku od osam dana formirati konačnu listu i odmah posle toga se može očekivati javni poziv za građane”, naglasio je Mićić.

Za sve dodatne informacije i obaveštenja u vezi javnih poziva, građani mogu pozvati na broj telefona: 014 / 294 – 790 ili na mejl: energetska.sanacija@valjevo.org.rs ili individualna.lozista@valjevo.org.rs za Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individulanim ložištima i pralazak na biomasu.

Konkursna dokumentacija za javne pozive može se preuzeti na internet stranici grada Valjeva: www.valjevo.rs ili lično na šalterima 11 i 12 u prizemlju Gradske uprave, kao i na pultu za informacije.