25/05/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Muzicka-skola-Zivorad-Grbic-7-Horfest-04-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-okrug-Srbija-Balkan

Program 7. HORFEST-a u valjevskoj Muzičkoj školi od 18. do 21. aprila

Autor 15/04/2024

VII HORFEST – Valjevska nedelja lepog pevanja u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” u Valjevu, od 18. do 21. aprila. HORFEST iako relativno mlad, u muzičkim krugovima izuzetno renomiran festival horova.

Prema rečima organizatora, ideja profesorki škole, Vanje Urošević i Nikoline Ninić, nastala 2016. uz želju da podstaknu pomalo zapostavljeno horsko pevanje kod najmlađe populacije i u osnovnim i srednjim školama Valjeva, već je 2017. godine pretočena u prvi festival horova koji je pored valjevskih, privukao i veliki broj horova iz zemlje, ali i regiona Balkana. Od samog početka HORFEST je naišao na podršku i interesovanje najvećih dirigenata srpske scene, dr Dragane Jovanović, Vesne Šouc, Katarine Stanković, Tamare Adamov Petijević, brojnih horovođa i muzičkih pedagoga i definisao MŠ „Živorad Grbić“ i kao vrlo kompetentnog i kreativnog organizatora jednog pravog kulturnog poduhvata, što HORFEST svakako jeste.

Ove godine, na sceni valjevske muzičke škole, ali i u predivnim prostorima Valjevske gimnazije, Narodnog Muzeja i Hrama Pokrova presvete Bogorodice, HORFEST će okupiti 24 hora i vokalnih grupa, a ocenjivaće ih stručni Žiri sastavljen od eminentnih srpskih umetnika, profesora i drigenata:

Vesna Šouc, dirigent, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – predsednik žirija,

Rade Radović, kompozitor, dirigent i redovni profesor na Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu (Bosna i Hercegovina),

Božidar Crnjanski, dirigent i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i

Bojana Nikolić Petričković, etnomuzikolog – član žirija u kategoriji folklorne muzike.

Svesni potrebe stalnog isticanja edukativne uloge ovakvih programa kao trenutka i ambijenta za stalno usavršavanje pedagoga i dirigenata, u okviru ovogodišnjeg HORFEST –a, MŠ „Živorad Grbić“ organizuje i tri predavanja. O postavci glasa, vokalnoj tehnici, vokalnim vežbama, i problemima sa kojima se susreću pevači i dirigenti, govoriće prof. dr Agota Vitkai Kučera, a o osnovama dirigovanja, kao i najčešćim problemima sa kojima se dirigenti susreću, u praktičnom radu sa pokaznim horom, govoriće  prof. Božidar Crnjanski. O vokalnoj tehnici i specifičnostima srpskog tradicionalnog pevanja govoriće etnomuzikolog, Bojana Nikolić Petričković.

Pored takmičarskih nastupa, sedmi HORFEST će svim ljubiteljima i poštovaocima horskog zvuka pokloniti i koncerte.

U četvrtak, 18. aprila, u 19 časova u sali MŠ „Živorad Grbić“ biće priređen tradicionalni koncert valjevskih horova.

U petak, 19. aprila, u 19 časova, HORFEST i zvanično otvoren nastupom Kamernog hora Smera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod rukovodstvom mr Radeta Radovića.

Takmičarski dani, subota i nedelja, 20. i 21. april, biće zaokruženi nastupima najboljih u koncertnoj sali škole.

Generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo. Organizator VII HORFEST-a je Muzička škole “Živorad Grbić” u saradnji sa Eparhijom valjevskom, Narodnim muzejom Valjevo i Valjevskom gimnazijom.