15/04/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

Muzička škola iz Valjeva – uspesi učenika i predstojeći koncerti (video)

Autor 28/03/2024

Učenici Muzičke škole Živorad Grbić iz Valjeva osvojili su ukupno 101 nagradu u prvom polugodištu tekuće školske godine. Krajem marta i u aprilu zakazan niz nastupa, pred 70. godišnjicu os osnivanja škole.

U skladu sa planovima, ambicijama i pozivima na brojna takmičenja mladih muzičara, Muzička škola “Živorad Grbić” od 29. marta do 8. aprila  realizuje vrlo atraktivne i kvalitetne koncerte u sopstvenoj organizaciji ali i u saradnji sa valjevskim kulturnim institucijama i školama.

April je u svim muzičkim školama prepoznat kao mesec ambicije, plasmana i najkvalitetnijih zvučanja škole jer je tradicionalno vreme Republičkog takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije. Na ovogodišnjem republičkom takmičenju, MŠ „Živorad Grbić“ će predstaviti 27 solista i dva ansambla, predstavnika klavirskog i  duvačkog odseka, odseka solo pevanje i srpsko tradicionalno pevanje. Upravo je ovo takmičenje svojevrsna parada najkvalitetnijih učenika muzičkih škola i povod za dinamičan koncertni život škole u narednom periodu.

U  petak, 29. marta u Narodnom Muzeju u Valjevu, od 18 časova, svim zainteresovanim Valjevcima koji uživaju u pesmi našeg tradicionalnog nasleđa predstaviće se učenici odseka srpsko tradicionalno pevanje, pod mentorstvom jedinog valjevskog etnomuzikologa, prof. Milene Urošević. Ova ekipa mladih talenata motivisanih da svojim muzičkim angažovanjem doprinese očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa, predstaviće valjevsku muzičku školu i na predstojećem Republičkom takmičenju koje se realizuje u Beogradu od 8. do 22. aprila.

Ništa manje vredni i talentovani nisu ni učenici i nastavnici duvačkog odseka i odseka solo pevanje,  koji svoje nastupe pripremane za koncertni podijum Republičkog takmičenja planiraju za premijerno izvođenje pred publikom u rodnom gradu na dva koncerta. Najpre u sali Valjevske gimnazije, 1. aprila od 18 časova, a onda i u prelepom ambijentu Moderne Galerije, 8. aprila u istom terminu.

Ove godine i klavirski odsek valjevske muzičke škole imaće svog predstavnika na Republičkom takmičenju. Simon Bojičić, izuzetno uspešan i harizmatičan sedamnaestogodišnji pijanista, učenik 3. razreda srednje škole u klasi prof. Dimitrija Tomića, već uveliko potvrđen i na koncertnom i na takmičarskom podijumu svoj takmičarski resital izvešće na svom sedmom solističkom koncertu, u četvrtak, 4. aprila u 19 časova, u koncertnoj sali MŠ „Živorad Grbić“.

Bez ikakve sumnje, ukupno 101 nagrada osvojena od strane učenika i nastavnika valjevske muzičke škole u prvom polugodištu školske 2023/2024 godine, jeste i veliki podsticaj za sve što valjevske muzičke talente očekuje u narednim sedmicama, ali su to svakako i rezultati ostvareni u martu mesecu.

Na 24. Međunarodnom takmičenju “Dušan Protić” od 9. februara do 13. marta u Beogradu, učenici duvačkog odseka za klarinet i trubu, osvojili su pet prvih nagrada.

Na 13. Regionalnom Festivalu gudača u Šapcu, od 15. do 17. marta,  učenici gudačkog odseka osvojili su 15 prvih nagrada, dve druge nagrade i tri nagrade apsolutnog pobednika kategorije.

Međunarodno takmičenje “Mini Paganini” održano 11. i 12. marta, Beograd, učenica gudačkog odseka Sofija Novaković drugi razred OMŠ, osvojila je prvu nagradu.

Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko” održano od 15. do 20. marta, disciplina solo klavir – Simon Bojičić, treći razred SMŠ, osvojio je drugu nagradu.

Na 12. Regionalnom takmičenju muzičkih škola “Binički”, 24. marta, iz solfeđa i teorije muzike, učenici škole osvojili su 17 prvih nagrada; tri druge  i jednu treću nagradu.

Na VIII Internacionalnom festivalu muzike “Primavera”, od 21. do 24. marta, učenik  izdvojenog odeljenja iz Osečine, Marko Spasojević drugi razred OMŠ na odseku za harmoniku u klasi prof. Miloša Savića, osvojio je drugu nagradu.

Tokom marta su održani: solistički koncert Milivoja Jovanovića, 7. marta u Valjevskoj gimnaziji; zatim Muzičkog zabavišta, povodom 8. marta i koncert klavirskog odseka, 26. mart. Veliku afirmaciju  školi je doneo i Milivoj Jovanović, učenik 3. razreda SMŠ, klasa prof. Angelina Novaković,  svojim koncertom u  Galeriji SANU u Beogradu, koji je realizovan 18. marta u 18 časova.

Ove godine, Dan Grada Valjeva – 20. mart, obeležen je u koncertnoj sali muzičke škole. Činjenica da Muzička škola Živorad Grbić ove godine obeležava 70 godina postojanja i uspešnog rada, opredelila je organizatore svečanosti da umetnički program Svečane Akademije bude posvećen upravo našoj instituciji. I kao šlag na martovsku tortu uspeha i aktivnosti, gudački orkestar škole Feniks je u martu osvojio prvo mesto na top listi elitne emisije Volim Klasiku u produkciji RTS.

Sve navedeno je dokaz da Valjevo ima školu koja gradu daruje zvuk za ponos, a sigurni smo da će i najavljeni događaji ovaj utisak samo osnažiti i obogatiti u godini jubileja, podsećaju iz Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva.