24/06/2024
Najnovije vesti
Uciteljice-i-nastavnice-iz-Osnovna-skola-Andra-Savcic-na-seminaru-Erasmus-u-Portugalu-sa-Viktorom-koordinatorom-FOTO-privatna-arhiva-prenosi-Objektiva.rs

Projekti OŠ „Andra Savčić“ u okviru programa „Erasmus plus“

Autor 12/04/2023

U OŠ „Andra Savčić“ iz Valjeva počeli su realizaciju prvog kratkoročnog projekta mobilnosti pod nazivom „Razvojni model podrške učenicima sa teškoćama u razvoju kao indikator celokupnog razvoja učenika“.

Osnovna škola „Andra Savčić“ iz Valjeva, na početku tekuće školske godine, zvanično je postala deo Erasmus Plus programa. Nakon ozbiljne kulturološke, jezičke i psihološke pripreme koju su prošli članovi Projektnog tima, njih osam, su boravili u Italiji i Portugalu na međunarodnim stručnim usavršavanjima iz domena inkluzije.

Stručni seminar u Palermu

Tim povodom su Nataša Stanković, profesorka engleskog jezika i Jelena Petrović, profesorka razredne nastave, u februaru ove godine, sedam dana boravile u Palermu u Italiji. Pohađale su stručni kurs iz oblasti inkluzije sa kolegama iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Litvanije i Poljske.

Tokom seminara upoznati su sa metodologijom inkluzivnog sistema u Italiji. Pohađali su edukativne radionice, ali i posetili škole i odeljenja u kojima su raspoređeni inkluzivni učenici. Na taj način stekli su uvid u nastavni proces, planove i programe, sisteme i mreže podrške za učenike kojima je to neophodno. Takođe, sagledali su nastavne materijale i digitalne alate koje u Italiji koriste u nastavi.

Jelena Petrović i Nataša Stanković su predstavile Osnovnu škola Andra Savčić iz Valjeva i naš obrazovni sistem. Imale su priliku da čuju i kako obrazovni sistem izgleda i u ostalim evropskim državama čiji su predstavnici pohađali seminar.

Stručni seminar u Barselosu

Druga grupa od šest zaposlenih u OŠ „Andra Savčić“ realizovala je drugi deo aktivnosti – „job shadowing“ tokom pet dana u martu 2023. u Portugalu.

Tokom boravka u Barselosu pedagog škole Milica Milanović, profesorke razredne nastave, Danka Tripković, Biljana Trifunović i Željka Vidić, engleskog jezika – Marija Beljić i Aleksandra Milosavljević, profesorka biologije i koordinatorka projekta, sagledale su funkcionisanje obrazovanja u Portugalu, kao i načina na koji su učenici, kojima je potrebna dodatna podrška, uključeni u obrazovni sistem.

Posetili su Obrazovni centar „Agrupamento de escolas de Barselos“, koji u svom sistemu ima devet škola. Pored matične – srednje škole, obuhvata još osam škola prvog, drugog i trećeg ciklusa obrazovanja. Kroz ovakav obrazovni sistem omogućeno je kontinuirano praćenje prosperiteta svakog učenika. Inače osnovno i srednjoškolsko obrazovanje su obavezni, a vrtić nije obavezan.

Ovom prilikom profesori iz Osnovne škole „Andra Savčić“ iz Valjeva su obišli dve škole iz sistema, srednju „Escola Secundaria de Barselos“ i osnovnu školu „Centro Escolar de Barqueiros“. Upoznati su sa strukturom tih škola, mogućnostima koje su pružene učenicima, načinom organizacije nastave, dokumentacijom. Prisustvujući časovima, videli su na koji način je organizovan rad sa učenicima, koje nastavne metode i materijale koriste i, najvažnije na koji način pružaju podršku učenicima kojima je podrška potrebna.

Uciteljice-i-nastavnice-iz-Osnovna-skola-Andra-Savcic-na-seminaru-Erasmus-u-Portugalu-sa-Viktorom-koordinatorom-FOTO-privatna-arhiva-prenosi-Objektiva.rs

Prema zapažanjima učesnika, obrazovni sistem Portugala je u velikoj meri različit od našeg obrazovnog sistema. Nastava je celodnevna, veliki segment vremena posvećen je dodatnim aktivnostima učenika, veštinama, sportu, čitanju i projektnoj nastavi. Imaju izuzetno razvijenu spoljašnju mrežu podrške učenicima kojima je potrebna dodatna podrška, zahvaljujući saradnji sa različitim organizacijama i udruženjima. Osnovne škole imaju posebne tematske aktivnosti planirane po mesecima za čitavu godinu, za učenike kojima je potrebna dodatna podrška, ali u kojima učestvuju svi đaci škole.

Nastavnici iz Srbije bili su smešteni sa tri nastavnika i devet učenika, od kojih je petoro inkluzivno, iz Španije. Na taj način su ostvarili divno prijateljstvo i buduću saradnju među školama.

Erasmus Plus je jedan od najvećih programa Evropske Unije koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Cilj ovog programa je da putem celoživotnog učenja, podrži obrazovni, profesionalni i lični razvoj pojedinaca u okviru ovih oblasti. Srbija je punopravna članica programa od 2019. godine. Program Erasmus Plus u Srbiji sprovodi Fondacija Tempus.