27/02/2024
Najnovije vesti

PROMOCIJA KNJIGE NAŠ PINOKIO

Autor 12/10/2022

U sklopu proslave 20 godina postojanja Udruženja Anđeli čuvari i kreativne radionice Pinokio u prepunoj svečanoj sali Muzičke škole “Živorad Grbić” svečano je predstavljen prvenac ove ustanove.

Detalj sa promocije

Naš Pinokio- 20 godina dečjeg dramskog stvaralaštva naziv je knjige koja predstavlja zbornik pozorišnih predstava kreativne radionice Pinokio. Kvalitetan rad sa decom svih uzrasta, izvanredni rezultati na kraju svake godine, a posebno rad u ovom segmentu postali su zaštitni znak obdaništa Pinokio. Nakupilo se kvalitetnih pozorišnih predstava za knjigu, koja je svetlost dana ugledala uz pomoć Grada Valjeva koji je većim delom finansirao štampanje knjige.

Stručni saradnik Udruženja Anđeli čuvari i kreativne radionice Pinokio dr Mira Jovanović u recenziji ove knjige kaže: “Čitajući delove ove zbirke iskusnih vaspitača, saznajemo kako je stručni tim vaspitača u Kreativnoj radionici Pinokio kreirao dečje predstave u podsticajnoj atmosferi u kojoj su oživljavali likove iz dečjih bajki, negovali i ulepšavali zajedničko življenje dece, vaspitača i roditelja sa ciljem poboljšanja kvaliteta rada i partnerstva sa porodicom”.

Pored Jovanovićeve, na promociji je govorila i Jovanka Božić, lektor monografije i saradnih na polju likovnog stvaralaštva, kao i Lucija Tasić, dečji pisac i dobitnica nagrade Najbolji edukator u Srbiji i nosilac titule najbolji nastavnik.

Lucija Tasić

Lucija Tasić je istakla : “Ime Vesne Lazić je sinonim za nesebičnost, kolegijalnost i kolektivizam. Zato je za mene koja sam poštovalac njenog rada i njene ličnosti, poštovalac Pinokija i Pinokijevaca, svih vaspitačica koje su radile i koje rade u ovoj ustanovi ovo veče posebno. Drago mi je što je kroz objavljivanje ove knjige pružena mogućnost vrtićima i školama da izvode predstave po vašim scenarijima koji su provereno dobri. Kao neko ko radi sa decom, znam koliko je scensko izvođenje značajno. Igra je nasušna potreba svakog deteta, a scenska igra je više od igre. Igranje uloga je aktivan metod učenja zasnovan na obradi iskustava dece. Na taj način svaki učesnik u grupi ima određenu ulogu. ”Obuva tuđe cipele”. Dete u igranju uloga ne glumi osobu X, ono je osoba X. Kroz scensku igru deca žive, rastu, otkrivaju pojave i svet oko sebe. Ova vrsta igre utiče na zbližavanje i socijalizaciju i doprinosi svestranom razvoju ličnosti……U knjizi Naš Pinokio prepliću se realnost i mašta. Motivi tekstova su različiti; tradicija, ljubav, porodične vrednosti, razvijanje tolerancije, ekologija…Spoj savremenog i tradicionalnog. Drago mi je što je grad Valjevo prepoznao ovaj projekat kao vredan i značajan, jer Pinokio je zaštitni znak ovog grada.

U ime gradske biblioteke pozdravnu reč direktorke Violete Milošević pročitala je Marijana Timotić.

Među publikom bilo je malih i velikih Pinokijevaca, promociju je vodila prva polaznica Nastasija Dimitrijević, sada već građevinski inženjer. Godine su prolazile, ali ljubav prema svojim prvim vaspitačima i učiteljima glume nije.

Emotivna je bila Vesna Lazić, alfa i omega Anđela čuvara i Kreativne radionice Pinokio, a iz njenog govora izdvojili smo : “Koliko se ozbiljno radilo na ovim dečjim pozorišnim kreacijama najbolje govore činjenice da je puno sjajnih vaspitača, i bivših, i sadašnjih, vrtića “Pinokio”, bilo angažovano na predstavama, kao i čitav tim ljudi od scenografa, kostimografa, instruktora plesa. Posedujemo i ogroman fundus kostima i opreme, koji su specijalno rađeni za svaku predstavu. Bila mi je ogromna želja da ova knjiga ugleda svetlost dana, jer ona na svoj način oslikava koliko smo u svom radu posvećeni onima koji su zvezde sjajne u životima svih nas. Našoj voljenoj deci.”

“Knjigu Udruženje Anđeli čuvari i Pinokio od srca poklanja svom gradu Valjevu i svim cenjenim kolegama kojima ona može pomoći, jer vaspitanje dece podrazumeva nesebičnu saradnju i međusobnu interakciju u interesu naših najmlađih. Poseban i najveći naklon dugujem mojim sadašnjim i bivšim glumcima koji su uložili sav svoj trud i vreme da ove predstave budu tako divne.”

Deca definitivno vole Vesnu, Vesna voli decu, vaspitači odlično odrađuju svoje poslove, kolektiv “diše” kao jedinka, a svaka predstava je velika radost za njih. Uče se za njihove godine ponekad i previše teški tekstovi, ali ih mališani brzo savladaju, pa na premijerama dobijaju zaslužene aplauze. Sa nestrpljenjem očekujemo neku novu predstavu, ali i neku novu knjigu.