19/06/2024
Najnovije vesti
16. Festival čvaraka Valjevo Turistička organizacija Grad CZK čvarkijada slanina mast FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

OKTOBARSKA TURISTIČKA RAZGLEDNICA IZ VALJEVSKOG KRAJA

Autor 12/10/2022

Paralelno uz uspešno održan 16. Festival čvaraka u Valjevu, počela je realizacija projekta “Zeleni prsten Maljena” u koji su pored Turističke organizacije Valjevo, uključene i srodne organizacije iz Mionice, Ljiga, Kosjerića, Požege i Gornjeg Milanovca.

Tokom prethodnog vikenda, 8. i 9. oktobra, popularna “Čvarkijada” u Valjevo je privukla oko 50.000 posetilaca i učesnika iz svih delova Srbije. Svoje promotivne štandove su priredile brojne turističke organizacije uz dolaske posetilaca koji su, autobusima, u najvećem broju stigli iz Vojvodine. Pored sagledavanja ovdašnje gastro – ponude, prerađevina od mesa, ali i zimnice, ručnih radova i domaćih proizvoda, preko 250 ponuđača, Valjevo je turistima poželelo dobrodošlicu različitim kulturno – umetničkim programima u okviru “Festivala čvaraka”, kao i paralalno sa ovom manifestacijom.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo naglašava da je manifestacija privukla ogromnu pažnju posetilaca i učesnika iz cele Srbije.

“Zadovoljni smo realizacijom 16. Festivala duvan čvaraka, jer se posle dve godine pauze okupio veliki broj učesnika i posetilaca. Manifestacija je sve popularnija, više se promoviše i Grad izvaja veća finansijska sredstva.

Prvog dana održano je takmičenje u spremanju šoder čvaraka, u kojem je pobedila ekipa Gastro fest iz Brankovine, koja je osvojila sa 35.000 dinara i peć kompanije Blist. Drugo mesto i nagrada od 25.000 dinara pripala je Mesari Biftek iz Valjeva, a trećeplasirani bili su iz Poljoprivrednog gazdinstva Stojić koji su nagrađeni sa 15.000 dinara.

U nedelju su se ekipe nadmetale u spremanju duvan čvaraka i najukusnije je spremila ekipa Spasoja Cvetkovića iz našeg grada, koja je osvojila 35.000 dinara i frižider Hisense novije generacije. Drugo mesto i 25.000 dinara otišlo je u ruke tima Ravnogorac Meze šop, a trećeplasirani su bili članovi ekipe Lepojević koji su nagrađeni sa 15.000 dinara”, rekla je direktorka Ana Marković, ispred organizatora 16. Festivala čvaraka u Valjevu.

U revijalnom programu nagrađeni su najbolji početnici – ekipa učenika Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo i najiskusniji majstor, Borivoje Dragojlović, najbolji veslač ekipa Mesoprodukta, najlepši štand je imali su Teksi keksi, najveseliji oranijaši – Elektromreža. Najuporniji čvarkoljubac je ekipa kompanije Hisense koja je donirala frižidere Udruženjima dece obolele od cerebralne paralize i Udruženju Zagrljaj.

Čvarke je ocenjivao žiri u sastavu dr veterine Milovan Pušić, dr Radisav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne – stručne službe i profesorka Poljoprivredne škole Valjevo, Vesna Kotarac.

Na ovogodišnjoj Čvarkijadi cena šoder čvaraka kretala se oko 1.500 dinara, dok je za kilogram duvan čvaraka trebalo izdvojiti od 1.500, pa čak i do dve hiljade dinara.

Istovremeno, Turistička organizacija Valjevo sa saradnicima i Klubom Ars Nova su se predstavili na Ćevap festu, održanom od 6. do 8. oktobra, u Banja Luci, uz prezentovanje ovdašnjih proizvoda duvan čvaraka, suvih šljiva i rakije.

Izlazeći u susret željama turista kojih je na Divčibarama u proteklih par godina bilo u izuzetnom broju, pokrenut je i projekat “Zeleni prsten Maljena”.

Tim povodom, sa područja Turističke organizacije Valjevo, početkom oktobra, kulinarsku obuku na temu pripreme i serviranja posne, vegetarijanske, veganske i tradicionalne kuhinje su pohađali članovi etno domaćinstava: Marković iz Lukavca, Jovanovići iz Donjeg Taora i Radosavljevići iz Lelića. Sa poznatim predavačima, kuvarem, autorom tv emisija, Nenadom Gladićem i profesorom gastronomije, Momčilom Conićem, polaznici su uz praktičan rad u kuhinji savladali nove recepte i usavršili pripremu i serviranje tradicionalnih jela. Obuka i promocija projekta “Zeleni prsten Maljena” održani su u Kosjeriću, u etno selu Gostoljublje.

Organizatori su dobili podršku Ambasade SAD iz Beograda za svoju ideju da objedine turističku ponudu mesta i gradova sa područja oko Maljena. Iz toga je i proizašao naziv Zeleni prsten Maljena, a podrazumeva ponudu interaktivnih sadržaja i domaće kuhinje u selima koja se nalaze na obroncima planine, na područjima šest turističkih organizacija iz: Kosjerića, Požege, Gornjeg Milanovca, Ljiga, Mionice i Valjeva, koje sprovode projekat.

Prema rečima Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo, ideja je pokrenuta radi unapređenja seoskog turizma. Na osnovu potražnje turista koji bi da u okviru boravka na planini, konkretno na Divčibarama, provedu što duže vreme na čistom vazduhu, ali i da posete kulturno – istorijske znamenitosti, vide prirodne lepote, posete etno domaćinstva, probaju lokalnu hranu, upoznaju tradiciju ovog kraja.

“Zeleni prsten Maljena” prevazilazi administrativne granice opština tako da ugostitelji, etno domaćinstva i turističke organizacije, među kojima je i TO Valjevo, posetiocima nude sveobuhvatne i raznovrsnije sadržaje prilikom boravka i posete Divčibara i sela na obroncima Maljena.

Galerija sa 16. Festivala čvarakahttps://www.facebook.com/photo/?fbid=178365918048453&set=pb.100076251373849.-2207520000..