17/04/2024
Najnovije vesti
TO-Valjevo-na-Dani-ludaje-u-Kikindi-09-2022-fb2.jpg

PROMOCIJA VALJEVA U KIKINDI

Autor 20/09/2022

Ovogodišnja 37. po redu manifestacija Dani ludaje održana je trećeg vikenda u septembru, od 15. do 18. ovog meseca, a potencijale valjevskog kraja prezentovala je Turistička organizacija Valjevo.

“Dani ludaje” kao prepoznatljiv simbol, predstavlja privredu i kulturu severnog Banata, uz promociju turizma ne samo Kikinde, već i partnerskih gradova, tako da je i Turistička organizacija Valjevo promovisala turističke i gastro potencijale valjevskog kraja.

37. Dane ludaje posetlo je više desetina hiljada gostiju iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovačke, država ex Yu, Republike Srpske. Tokom četiri dana ispunjena raznovrsnim programima, učesnici i posetioci su imali mogućnost da probaju Banatski fruštuk i raznovrsne specijalitete i napitke od bundeve, dok je Turistička organizacija Valjevo, pored ostalog ponudila gurmanske recepte, kao i čvarke iz valjevskog kraja.

Prema rečima Ane Marković, direktorke TO Valjevo, sa Turističkom organizacijom Kikinda imaju odličnu poslovnu saradnju. Valjevski kraj je primamljiv za Banaćane, tako da su promovisali predstojeće valjevske manifestacije i na tamošnjoj televiziji, kao i mogućnosti aktivnog boravka u prirodi u okviru aranžmana seoskog i planinskog turizma, uz prepoznatljivu gastronomsku ponudu valjevskog kraja.

Već 23. i 24. septembra, TO Valjevo učestvuje i na XIII Festivalu zimnice u Koceljevi, kada će pored ostalog predstaviti i 16. Festival čvaraka koji će u Valjevu biti priređen 8. i 9. oktobra.

Inače, posebna atrakcija “Dana ludaje” u Kikindi je nadmetanje za najtežu, kao i za najdužu bundevu. Ove godine ostvaren je novi rekord manifestacije – bundeva teška 716,5 kilograma, koju je uzgajio Tibor Kokai iz Mađarske, nadmašivši pređašnji rekord od 639,5 kg iz j2019. godine Dušana Jankova iz Novog Sada. Ovogodišnja najduža tikva dosegla je 3,10 metara, tako da je Goran Lazić iz Kikinde i dalje nosilac Ginisovog rekorda za najdužu “ludaju” od 394,5 centimetara, ostvaren 2019. godine na takmičenju u Sloveniji.