22/07/2024
Najnovije vesti
TV-3-koncert-Riblje-corbe-sa-publikom-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

TREĆE VEČE 35. TEŠNJARSKIH

Autor 07/08/2022

Povodom manifestacije Tešnjarske večeri ovaj festivalski vikend poprimio je i takmičarsku notu jer je priređeno fudbalsko takmičenje mlađe kategorije fudbalera “Tešnjarski pobednik” na stadionu Krušik, u organizaciji Škole fudbala “Tešnjar” iz Valjeva.

Za to vreme članovi Lovačkog udruženja “Braća Nedić” iz Valjeva pripremali su tradicionalni “Lovački kotlić” – Memorijal Stojadin Cole Vesić, dok su članovi “Avako” kluba priredili 3. valjevski reli memorijal Miodrag File Stojanac.

Letnji festival je povod za oživljavanje starih zanata u Tešnjaru na interaktivnim edukativnim radionicama. Pored veženih, heklanih i tkanih rukotvorina, dekorativnih i vezom ukrašenih odevnih predmeta, znatiželjni posetioci mogu se raspitati za programe radionice starih zanata, kao što su: opančarski, ručno tkanje, grnčarski zanat, pustovanje vune, vez, mozaik.

Vredne Valjevke i Valjevci na tezgama u Tešnjaru održavaju prodajnu izložbu heklanih i štrikanih predmeta, dekupaža, kao i domaćih proizvoda od meda voća i povrća, pripremljenih za zimu.

Ovih dana su u Tešnjaru bili i štandovi Turističkih organizacija iz Kikinde i Trebinja gde su, uz svoje domaćine – Turističku organizaciju Valjevo, promovisali svoje turističke ponude.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo je dragim gostima pokazala znamenitosti grada na Kolubari i lepote valjevskog kraja i planina. Pored Tešnjara, u Valjevu su posetili Narodni muzej, Modernu galeriju, novi Hram Vaskrsenja Hristovog i ušće Kolubare kao i kanjon reke Gradac, boravili su na Divčibarama.

Direktorke Turističkih organizacija iz Trebinja, Valjeva i Kikinde FOTO Objektiva.rs

“Njima je sve to interesantno jer mogu i našu turističku ponudu sada da predstave svojim sugrađanima i zainteresovani su za ekskurzioni turizam, odnosno razmenu mladih koji će dolaziti na Divčibare, kao i u Istraživačku stanicu Petnica.

Umrežili smo naše info centre u smislu turističkih ponuda, plasmana suvenira, razmenili iskustva, tako da počinje uobličavanje saradnje u smislu konkretnih projekata,” naznačava Ana Marković ispred TO Valjevo koja je proletos sa srodnom organizacijom iz Trebinja potpisala Sporazum o saradnji iz čega je proisteklo povezivanje i ustanova kulture dva grada.

Prema rečima Mirjane Putice, direktorke Turističke organizacije Trebinje, uočava da su Tešnjarske večeri veoma posećene, kao i da je veliko interesovanje za turističku ponudu Trebinja gde imaju 265 sunčanih dana, te je naglašava, lepo tokom svih godišnjih doba, u zavisnosti od očekivanja posetilaca.

“U Trebinju su najposećenije lokacije Letnja bašta Platan i živopisna zelena pijaca. U blizini se nalazi i stari grad Kastel, park Jovana Dučića. Mi u Trebinju imamo mnogo manastira: Gračanica, Tvrdoš, Duž i Zavala, Petrov i Pavlov manastir, tako da je verski turizam jako zastupljen. Imamo Grad Sunca koji poseti preko 100 hiljada ljudi godišnje, a imamo i brojna prirodna kupališta na reci Trebišnjici, poput Bregovačkog i olimpijskog bazena, nedaleko od Trebinja je mesto Lastva i kupalište Jazina, zatim kupališta na reci Sušici, na slapovima sa prirodnim vodenim kaskadama.

Trebinje je poznato i po dobrim i kvalitetnim vinima, to svi turisti koji dođu moraju probati naše vino,” naglašava uz napomenu da su pozitivno iznenađeni koliko se Divčibare grade i razvijaju, da su posetili manastire Ćelije, Lelić i Pustinju, i dodaje: “Mi smo ovde od četvrtka i stvarno vam je grad prekrasan,” rezimirala je svoj boravak u Valjevu, direktorka Turističke organizacije Trebinje, Mirjana Putica.

Jasmina Milankov, direktorka Turističke organizacije Grada Kikinda, kraj štanda u Tešnjaru, na kome su za posetioce pripremili razne đakonije, prvenstveno od bundeve, naznačava da decenijama rado dolazi u Valjevo.

Moram da primetim kako Valjevo raste i razvija se i da ima mnogo lepih stvari, tako da je uspostavljanje saradnje sa Turističkom organizacijom Valjevo prelazak na jedan viši nivo. Prvi put smo na Tešnjarskim večerima kao izlagači i ovo je lepa manifestacija. Videćemo kako će posetioci reagovati s obzirom da smo doneli dosta proizvoda od bundeve jer je karakteristična za Kikindu,” kaže Jasmina Milankov, i pojašnjava da je u Kikindi jedna od najvećih manifestacija “Dani ludaje” koju uvek priređuju trećeg vikenda u septembru:

Ludaja je lokalni naziv za bundevu i 37. manifestacija po redu, dešava se od 15. do 18. septembra ove godine. Manifestacija je najveća i u smislu izlagača i programa, nalazi se i Evropski kutak gde se predstavljaju i gradovi iz Srbije i regiona sa kojima Kikinda sarađuje, a dogovorila sam se sa direktorkom Turističke da se i Valjevo predstavi, tako da mi je to veoma drago,” direktorka Milankov naznačava da na “Danima ludaje” predstavljaju i pravi banatski fruštuk koji obuhvata ukusne tradicionalne i nove poslastice, a pojedini recepti prikazani su i na štandu TO Kikinda u Tešnjaru u Valjevu:

“Možete probati različite kolače od bundeve, kao i pivo, liker i pekmez od bundeve, različite soseve, brašno – sve to i mnogo više možete probati i u Kikindi. Ovde su sa nama i nekolicina poljoprivrednih gazdinstava, proizvođači vina, ulja i zdrave hrane, kao i proizvoda od lešnika.”

Pored manifestacije “Dani ludaje” direktorka TO Kikinda, Jasmina Milankov naznača da imaju 22. najlepšu zelenu ulicu na svetu, zatim tzv. Kiku – skelet mamuta, zatim letnju koloniju Simpozijum Terra i muzej sa više od 1.200 skulptura velikih formata od gline čiji su autori iz čitavog sveta, a posebno ističe da je u Kikindi najveće zimsko stanište sova ušara sa kojima dele gradski trg od kraja novembra do početka marta.

Za to vreme u porti stare valjevske crkve, Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, u organizaciji SPC – Eparhije valjevske, monodramu “Tako je govorio Nikolaj” održao je glumac Petar Božović.

U Tešnjaru u Udruženju Zagrljaj održana je inkluzivna predstava “Deda i repa bez repa”, dok je u letnjoj bašti Doma vojske odigrana predstava za decu pod nazivom Čistologija.

Istovremeno, na Gradskom trgu “Rojal vet Pet hepening” i izbor za najlepšeg kućnog ljubimca.

U okviru programa “Zavičajni književni agape” u Dvorištu Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” tražilo se mesto više povodom promocije zbirke pesama “Jahao sam prema drvoredima” domaćeg književnika Ace Vidića, koji je prvu objavu svoje pesme ostvario u martu 1968. godine.

Izdavačka kuća “Zlatno runo” iz Beograda je objavila najnoviju zbirku pesama Ace Vidića koji je na projektu sarađivao sa urednicom Snežanom Ranković, dok književni kritičar Mileta Aćimov Ivkov o zbirci “Jahao sam prema drvoredima” navodi:

“U zagonetnom govoru ove poezije, pored propitivanja stvarnosti, tradicije i stvaranja, misaonih prodora, epifanijskih proseva i intimističke topline, mestimice je predočavana i mitopoetska predstava o dvostrukom poreklu, književnom i stvarnom. Figura oca je u njemu izdignuta do simbola, a sama poezija viđena kao put i način nalaženja sklada, mera prihvatanja i prisvajanja života i sveta.”

U svom obraćanju publici u Dvorištu književna kritičarka, dr Anđelka Lazić, pored ostalog, kaže:

“Aca Vidić, avangardni pesnik blizak nadrealizmu, imažist po jasnoj slici i mahom slobodnom stihu, slobodan od svake konvencionalne stege: izbor tema i odgovarajući ritam nametnut je inspiracijom trenutka. Liričar, mislilac, analitičar stvarnog i mogućeg, istraživač vrednosti i razloga, katkad egzistencijalista, stranac u svetu, nepoverljiv do nihilizma, postojani tragalac za smislom, Aca Vidić u poeziji nalazi spas od nelagodnosti u stranoj i vlastitoj kulturi. S druge strane, on čuje i tihi glas, ali moćniji, onaj iza ogledala u kome još ne vidi svoje lice, i reklo bi se da će ga slediti u daljim dodacima potrebnim da od pesništva kao slučajnog kaleidoskopa, počne da nastaje sve sistematičniji pogled na svet obojen iznedrenom osobenom filozofskom i estetskom praksom.

Jednostavno nadrealističko iskustvo, nalik na slučajnost automatskog pisanja, poetskim vežbama uzrasta do racionalnije kontrole zbunjujućih čestica stvarnosti, ne da bi ih ograničila nego da bi zrelija predstava merila aršinom ciljeva koji umesto da isključuju jedni druge, postignu smislenost dijalektičkog jedinstva.”

Aca Vidić foto Objektiva.rs

Reč je o izboru pesama objavljivanih u protekle četiri decenije u osam zbirki. Najnovije Vidićevo ostvarenje “Jahao sam prema drvoredima” prema rečima stručne kritike, na svojevrsan način, efektnim stilskim figurama, oslikava svakodnevnu stvarnost, uz stidljivo iskazivanje pesnikovih težnji i nadanja.

“Najstarija objavljena pesma je već predstavljena u mojoj prvoj knjizi “Rođenje” iz 1991. godine i ova zbirka obuhvata četiri pesme iz periodike, objavljene tokom 2021. godine, tako da ova zbirka sadrži izbor iz ranije objavljenih osam zbirki i te četiri pesme.

Neki kažu da je to jako “zgusnuta” poezija i zašto nisam malo “razvodnio”, a ja mislim da, zapravo poezija prvo treba da bude jaka, pa tek onda lepa.”

Na pitanje koji bi naslov izdvojio, Vidić se opredeljuje za pesmu Poklonjenje u vremenu za koju smatra da odražava celokupnu poetiku ostalih pesama, bazični, izvorišni zapis, a nastala je 1982. godine: “Ali je smatram pesmom koja me najviše ispunila, kada sam je napisao, i da me najviše oplemenila,” navodi Aca Vidić koji u predstojećem periodu priprema promociju zbirke “Jahao sam prema drvoredima” u Mionici i Beogradu, dok parelelno priprema eseje, a prvu zbirku “Suština je vidljiva” treba očekivati najverovatnije naredne 2023. godine.

Koncert grupe Riblja čorba na 35. Tešnjarskim večerima u Valjevu FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Za to vreme na velikoj letnjoj pozornici, na platou ispred Centra za kulturu, koncert popularnog domaćeg rock’n’roll benda “Riblje čorbe” koji je svojim duhovitim, neizbežnim aforizmima protkao publici omiljeni Bora Đorđević. Sinoć su u Valjevo stigli posetioci iz Arilja, Loznice, Ljubovije, čitavog Kolubarskog okruga i šire, a koncert Riblje čorbe u Valjevu paljivo je pratio i bivši predsednika Republike, Vojislav Koštunica.


PROGRAMI 35. TEŠNJARSKIH VEČERI U NEDELJU, 7. AVGUSTA

09.00- Stadion Krušik „TEŠNjARSKI POBEDNIK“, fudbalski turnir za mlađe kategorije Organizator: Škola fudbala „TEŠNjAR“, Valjevo

10.00-22.00 Moderna galerija Valjevo,Vuka Karadžića 11 IGRA MEMORIJE, takmičenje za decu uzrasta od 3 do 13 godina Ko dođe – igra se!

19.00 Tešnjar, Birčaninova 77 SIGURNI KROZ ŽIVOT ZAJEDNO, inkluzija u prirodi Program: UPOZNAJ TEŠNjAR, kviz znanja i INKLUZIJA I RECIKLAŽA, mini olimpijada Organizator: Udruženje „Zagrljaj“ Valjevo

35-Tesnjarske-veceri-2022-avgust.jpg

20.00 Dečja scena – Letnja bašta Doma vojske HERKULES, predstava za decu

20.00 Narodni muzej Valjevo KNjIŽEVNI ČASOPIS BRANKOVINA, promocija Organizator: Književna omladina Valjeva

21.00 Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“, Dvorište,Karađorđeva 44 PREDSTAVLjANjE UDRUŽENjA ART GRUPA AKT VALjEVO Organizator: Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“

21.00 Leta pozornica – Plato Centra za kulturu Valjevo NEVERNE BEBE, koncert

U SLUČAJU LOŠIH VREMENSKIH USLOVA ALTERNATIVNI PROSTORI SU: CENTAR ZA KULTURU (predstave) i MUZEJ ZAVIČAJNIH PISACA (za programe MB „Ljubomir Nenadović“)

Program 35. Tešnjarskih večeri 2022. godine možete pročitati ovde

Drugo veče 35. Tešnjarskih OVDE