28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PROSLAVA DANA AKADEMIJE STRUKOVNIH STUDIJA ZAPADNE SRBIJE
Valjevo Akademija strukovnih studija Zapadne Srbije

PROSLAVA DANA AKADEMIJE STRUKOVNIH STUDIJA ZAPADNE SRBIJE

Autor 21/12/2021

Prigodnim proslavom priređenom u Odseku u Valjevu, obeležena druga godina uspešnog rada Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

Svečanost je otvorila predsednica Akademije, dr Ljubica Diković, podsetivši na najbitnije ostvarene rezultate u toku druge godine uspešnog rada Akademije.

Dr Ljubica Diković i dr Mlađen Vićentić

Profesor dr Mlađen Vićentić, rukovodilac odseka Akademije u Valjevu, u svom obraćanju podsetio je prisutne da ovde 42 godine postoji uspešno visoko obrazovanje, pri tome navodeći najvažnije aktivnosti koje su obeležele godinu na izmaku, uz najavu planova za naredni period.

U ovim epidemiološkim uslovima u kojima živimo, najveći problem je sačuvati zdravlje. Zbog toga smo se opredelimi za kombinovani vid nastave koji podrazumeva online predavanja. Sa obzirom da smo mi imali akreditovane studiije na daljinu od 2014. godine, nama je, na neki način, bilo mnogo lakše da se pripremimo i da organizujemo ovakav vid nastave,” naznačava prof. dr Vićentić, i dodaje:

Posebno smo ponosni na dva projekta koja smo dobili od Ministarstva prosvete, u okviru programske aplikacije Razvoj visokog obrazovanja. Odobrena su nam novčana sredstva za dva projekta, od kojih je jedan Digitalni nastavni materijal, a drugi je Razvoj karijernog centra i savetovanje studenata. Ukupna vrednost tih projekata je približno dva miliona dinara,” pojasnivši da je realizacija jednog projekta tokom tekućeg semestra, dok će drugi ostvarivati u narednom semestru.

Rukovodilac Akademije strukovnih studija odsek Valjevo dr Mlađen Vićentić

Pomenuti projekti su obrazovnog karaktera, ali na Akademiji strukovnih studija, pored primarne edukativne delatnosti, imaju sve neophodne kapacitete za ostvarivanje istraživačkih projekata. Zbog toga je sasvim logično da su, tokom oktobra, realizovali istraživanje o stavovima stanovništva o klimatskim promenama, u okviru projekta “Zelena agenda na lokalnom nivou” Evropskog pokreta u Srbiji. Tome je prethodila Letnja škola programiranja Python & Machine learning, a reč je o tržišno usmerenim aktivnostima.

Takođe, u 2021. godini Akademiju strukovnih studija, odsek u Valjevu, posetio je ministar prosvete i bila je to situacija da zahvale na ukazanoj pomoći jer je 29. decembra 2020. godine vetar odneo trećinu krova sa objekta:

Zaista smo izuzetno zahvalni jer vrednost ukupnog projekta je 12 miliona i 350 hiljada dinara, i mi smo upravo te poslove završili početkom decembra.”

Akademija strukovnih studija, odsek u Valjevu, je najstarija visokoobrazovna državna škola u gradu, tako da, tradicionalno učestvuje i organizaciono, kadrovski i prostorno podržava, najrazličitije manifestacije, ne samo strukovne, već i iz domena kulture, turizma, kaže prof. dr Mlađen Vientić:

Juče sam bio na svečanosti u Užicu i oni imaju odličnu podršku od Grada. Ove godine, povodom 4. aprila Dana studenata, bila je jedna od retkih situacija kada je gradonačelnik Valjeva bio u poseti i razgovarao sa studentima o njihovim životnim problemima i perspektivi ostanka mladih ljudi u Valjevu.”

Uz rezime ostvarenih aktivnosti, rukovodilac Akademije – odseka u Valjevu, napominje da u 2022. godini očekuju akreditovanje programa Poslovne ekonomije studiranja na daljinu. U planu je i akreditovanje obrazovnog modula o dualnom procesu obrazovanja, usmerenog na saradnju sa privredom.

I ono što našoj instituciji fali, to su određeni programi iz oblasti informacionih sistema i tehnologija, odnosno pokušaj da obrazovanje proširimo i na tehničko – tehnološko polje. Mislim da će upravo to biti jedan od benefita udruživanja u Akademiju, sa obzirom da odsek u Užicu ima takav studijski program, tako da bi tu mogli i kadrovski da iskoristimo potencijal i da jedan takav program realizujemo,” dodavši da će nastaviti da realizuju tržišno – marketinške projekte, uz saradnju sa privredom, zaključuje prof. dr Mlađen Vićentić, rukovodilac Akademije strukovnih studija – odseka u Valjevu.

Svečanost povodom druge godine Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije

U okviru proslave Dana Akademije, održanoj 17. decembra u Valjevu, promovisani su diplomirani studenti osnovnih i master studija, uz uručenje novčanih nagrada i plaketa najboljim.

Najbolji diplomci Odseka u Valjevu su student osnovnih studija Desanka Pantelić, koja je diplomirala studijski program poslovna ekonomija na modulu Računovodstvo, revizija i porezi, dok je najuspešnija na master-u bila Žaklina Đokić, na studijskom programu Poslovna ekonomija i informatika.

Studentu Davoru Ćajiću, koji je oborio Ginisiov rekord u vojnim sklekovima, dodeljene su nagrada i pohvalnica za izuzetan uspeh u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Uručene su zahvalnice predstavnicima Studentskog parlamenta i saradnicima iz okruženja: Europromu, Dunav osiguranju, Erste bank i Muzičkoj školi Živorad Grbić iz Valjeva.

Nagrade i zahvalnice za dugogodišnji rad dobili su saradnici Svetlana Tomić i Miroslav Maksimoviću.

Valjevo Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija odsek Valjevo
Nagrađeni članovi kolektiva

Jubilarne nagrade ove godine su uručene dr Slobodanu Nenadoviću i Gordani Ćirić za trideset godina radnog staža, zatim dr Biljani Rabasović i Tatjani Dugošiji, MA, za dvadeset godina radnog staža, i Dejanu Beljiću, MA, i Nataši Vuković za deset godina radnog staža.
Nagradu i pohvalnicu je dobila i dr Sanji Radovanović koja je odbranila doktorski rad u 2021. godini, a priznanjem za najboljeg radnika godine nagrađeni su Nenad Mihailović, kao najbolji radnik u nastavi i Jelena Savić Кojić, najbolji radnik u nenastavi.