28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SSP: SUMIRANJE 2021. I PLANOVI ZA 2022.
Valjevo Gradski odbor Stranka slobode i pravde

SSP: SUMIRANJE 2021. I PLANOVI ZA 2022.

Autor 22/12/2021

Na konferenciji za novinare Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Valjevu, u, kako naglašavaju, izveštaju građanima Valjeva, sumirano je urađeno tokom 2021. godine, uz plan rada za predstojeći period do izbora u aprilu 2022. godine.

Tim povodom, potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Valjevu, Anđelka Đuričić Rakić je rekla:

“Početkom marta smo se predstavili građanima Valjeva i upoznali ih sa svojim idejama i rešenostima da stvari promenimo, kao i da se uspostavi novi sistem vrednosti.

Pošto je naša stranka ozbiljna i odlučna da se situacija u državi promeni na bolje, u aprilu smo predstavili PLAN ZA DAN POSLE. U njemu se vidi da će se nakon izbora težiti potpunoj promeni postojećeg sistema, da se garantuje minimum plata u javnom sektoru, koji je znatno viši od ovog koji nije dostajan čoveka, da će se novac trošiti na unapređivanje temelja društva- zdravstvenog sistema, prosvete, pravosuđa, privrede…

Akcenat u dosadašnjem radu stavili smo na lokalne teme. Na početku bavili smo se položajem u kom se našla Apotekarska ustanova Valjevo i njeni zaposleni, kao i apsurdnim predlogom gradske vlasti da se na parkingu preko puta zgrade Opštine sagradi javna garaža na sprat.

Bavili smo se i psima lutalicama i odnosom grada prema azilu i naknadama štete koje su astronomske za ujed pasa lutalica i kao stranka smo ponudili rešenja za ovaj problem.

Takođe, ukazali smo na probleme sa kojima su se suočili ionako jadni budžeti naših sugrađana.

Najpre, izneli smo saznanja o ustupljanju potraživanja JKP „Vidrak“ privatnoj firmi iz Beograda što naše sugrađane košta bar 19.500,00 dinara više nego da taj postupak pokreće sam „Vidrak“.

S druge strane, JKP „Vidrak“ nije našao za shodno da usvoji inicijativu Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Valjevo da oslobodi građane plaćanja parking karata u ulicama i parkinzima u okolini Doma zdravlja Valjevo, posebno u vreme kada je u septembru i oktobru preko 100 naših sugrađana dnevno tražilo pomoć u toj zdravstvenoj ustanovi. Iz svega navedenog, jasno je da JKP Vidrak kao javno preduzeće štiti svoje interese i interese privatnih firmi, a ne interese građana u čijoj službi treba da bude.

Zbog upada na privatna imanja meštana u selu Popučke, podneli smo krivičnu prijavu protiv NN učinilaca čime je pokrenuta zakonska procedura za utvrđivanje odgovronosti.

Dalje, od maja, pa sve do decembra, svedoci smo bombastičnih najava dolazaka velikih svetskih firmi koje će po svoj prilici doći u naš grad brzinom puža, a otići veoma brzo, poput Geoksa u Vranju, npr., s tim da je izvesno da neće otići praznih ruku jer će im po odlasku ostati izuzetno vredno zemljište koje će oni prodati za ogromne novce i na taj način oštetiti budžet Grada Valjeva, pa samim tim i građane Valjeva.

Svojim delovanjem ukazali smo na nezakonitosti koje su se dešavale oko poklanjanja valjevske zemlje Republici i neovlašćenog i potpuno nepotrebnog poklanjanja stranim firmama, zbog čega je i donedavni pravobranilac podneo tužbu sudu, koja je neslavno završila zajedno sa Pravobraniocem. Razotkrili smo uslove pod kojim je realizovan ovaj investicioni projekat, koji favorizuje strane nad domaćim firmama, subvencioniše radna mesta hiljadama evra, dok naši radnici u najboljem slučaju zarađuju nešto više od minimalca, imaju dozvoljenu pauzu od 5 minuta, a tri im treba da stignu do toaleta… sve u svemu da budu robovi u sopstvenoj zemlji, što je u stvari cilj ove vlasti – da ljudi toliko osiromaše i fizički i psihički i duhovno da pristaju na sve uslove života kako bi Vođi bili dostupni uvek za pljeskanje i klanjanje…

U junu smo imali konferenciju za medije na kojoj smo se zajedno sa dr Igorom Radoševićem koji je predsednik resornog odbora naše stranke za ekologiju bavili rudnicima litijuma i stanjem koje bi otvaranje takvog rudnika imalo na prirodu u Valjevu i okolini, što bi, uz zagađenje vazduha koje je naročito izraženo u jesen i zimu u našem kraju, predstavljalo ekološku katastrofu.

U julu su naš grad posetili predsednik stranke Dragan Đilas i potpredsednica stranke Marinika Tepić. Izuzetno dočekani od strane sugrađana, ali stavljeni na stub srama i laži od strane prorežimskih medija od momenta postavljanja plakata kojima smo najavili njihov dolazak. Zbog svega navedenog organizovali smo konferenciju za medije na kojoj smo kroz snimke i slike pokazali kako SNS mašinerija laži radi, te da su sve slagali osim da su tog dana njih dvoje bili u Valjevu.

U avgustu smo saznali da postoji namera da se drveće parka Pećina seče, bez planske dokumentacije. Posao je po sigurnom receptu poveren, preko novoformiranog preduzeća, beogradskoj firmi koja je trebala da angažuje profesore sa Šumarskog fakulteta da taj posao za određeni novac obavi. Matrica sa privatnim firmama po pravilu iz Beograda kojima se poverava određeni posao za određeni novac jasno je uočljiva, što se ne može reći za posao kojim se sve te firme bave. Čak naprotiv, one se u svoj posao ne mešaju, iako su imale dovoljno vremena da sve obave kroz zakonitu proceduru u godinama koje su protekle.

Pokrenuli smo i pitanje lične odgovornosti rukovodilaca, kao na primer prethodnog Gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića za štetu nanetu Gradu u sporu za zgradu Radio Valjeva. To je princip koji želimo da uvedemo i verujemo da ćemo uz podršku građana i uspeti. Mora postati pravilo da funkcioner za nanetu štetu u obavljanju javnog posla odgovara svojom imovinom. Smatramo da kada se to desi, neće se tako olako zaključivati poslovi štetni za Grad, opštinu, državu.

Oglasili smo se i povodom izbora novog Pravobranioca. Važno je da građani znaju da novi Pravobranilac, koji po zakonu treba da štiti imovinu Grada i da daje uputstva svojim saradnicima u toj misiji, nikada nikoga nije zastupala pred sudom!

Nažalost što to moram da kažem, ali žene u našem društvu se zaista zloupotrebljavaju i služe kao instrument u rukama muškaraca – formalno daju im se određena ovlašćenja, ali suštinski se one ni za šta ne pitaju što doprinosi opštem srozavanju uloge žene u našem društvu.

To nije društvo u kom želimo da živimo.

Baš zbog toga želim da istaknem nešto na šta smo posebno ponosni mi iz Stranke slobode i pravde Valjevo. To je Ženska mreža Stranke slobode i pravde čiji deo smo i mi – žene iz Valjeva.

Imali smo mnogo aktivnosti u Ženskoj mreži, dosta smo radili na osnažavanju žena, na podizanju svesti o važnosti mnogih pitanja kao što su zdravlje žene – ukazivali na prevenciju raka grlića materice, učestvovali u kampanji 16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koju smo iskoristili za razgovor sa ženama, sagledavanju problema i rešenja za pojedinačne probleme, obrađivali smo pitanje školskog sistema i problema u Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“.

Ono na šta su naše saborkinje iz Valjeva i ja zajedno sa njima naročito ponosne jeste aktivno učešće u formiranju predloga Alimentacionog fonda koji je naša stranka srčano prihvatila da uključi u naš pravni sistem kada dodje do promene vlasti. Alimentacioni fond je civilizacijska tekovina koja postoji u pretežnom broju zemalja Evrope i, kada dođe do promene ovog potpuno nehumanog sistema u Republici Srbiji, Stranka slobode i pravde garantuje formiranje tog fonda koji će omogućiti siguran i miran život svakom roditelju koji samostalno vrši roditeljsko pravo, s obzirom da će država preuzimati obavezu plaćanja izdržavanja onog drugog nesavesnog roditelja koji ne plaća izdržavanje za jedno ili više svoje dece, a onda se od tog roditelja refundirati, kroz sisteme koji mahom već postoje u našoj zemlji, ali se ova i ovakva vlast time ne bavi jer joj de facto nije u interesu srećan i zadovoljan čovek.

Zbog svega navedenog, mi koji smo odlučili da promenimo ovakvu vlast, uz pomoć VAS koji ćete nam se pridružiti na tom putu, radićemo još više i reagovaćemo još efikasnije kako bismo preokrenuli ovaj tok propadanja u našu korist i učinili život u našem Valjevu prijatnim, slobodnim i pravičnim,” navodi Anđelka Đuričić Rakić, potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Valjevu.

Valjevo Gradski odbor Stranka slobode i pravde

Nadovezujući se na izlaganje potpredsednice, predsednik GrO SSP Valjevo, Branko Ivković naglašava:

“Kao što ste čuli protekle godine pokrenuli smo mnoge teme i ukazali na samo jedan deo nepočinstava neuke i nesposobne gradske vlasti.

Ipak, da bi postigli krajnji cilj sve to nije dovoljno – neophodno je da se građani probude iz stanja apatije i aktivno uključe u politički život jer je politika ta koja upravlja našim sudbinama. Građanski aktivizam, koji je vrlo popularan u poslednje vreme na našoj javnoj sceni, kratkog je daha i vrlo ograničenog dometa, a često je i predmet zluopotreba od strane vlasti.

U narednom periodu naše aktivnosti će biti malo drugačije koncipirane jer kao što znate pred nama su izbori za Narodnu skupštinu RS i predsednika RS, na kojima će i naš odbor aktivno učestvovati i to kao deo udružene opozicije koja će biti predstavljena građanima Valjeva već iduće nedelje.

Često smo slušali kako su neki od proteklih izbora “istorijski”. Ipak, ovaj put to niko ne mora da nam kaže jer smo svi svesni da stojimo na ivici ambisa i da ukoliko u najkraćem mogućem roku ne smenimo ovu užasnu vlast ostaćemo i bez naroda i države.

Zbog toga sa ovog mesta pozivamo sve građane da se uključe u zajedničku borbu protiv ove vlasti, koja više i nije politička borba već borba za opstanak.

Oni su bili i ostali manjina koja vlada skoro deceniju sa nekih svega 25 % od ukupnog broja upisanih birača, kao što je slučaj i našem gradu.

Što se tiče vladajuće interesne grupacije u našem gradu svakom građaninu je poznato po kom principu oni funkcionišu. Taj sistem laži, ucena, bahaćenja i bezočne pljačke narodnog novca mora biti srušen do temelja!

U narednom periodu bavićemo se temama kao što su konačno uništenje Divčibara u režiji glavnog gradskog urbaniste koje će biti sprovedeno kroz izmene i dopune plana generalne regulacije, njihovim planovima koji će za posledicu imati i uništenje planine Povlen, zapošljavanjem stranačkih kadrova u gradsku upravu i to tako da svi njihovi klanovi budu podmireni, posebnu pažnju posvetićemo članovima gradskog veća i razlozima za njihov izbor u taj organ sa već unapred spremnim poslovnim šema i to sve o trošku građana.

Bavićemo se i lažnim diplomama koje je “gazda Vlajko” poklanjao kao Deda Mraz čak i ljudima koji se nalaze na direktorskim mestima u gradskim javnim preduzeća i institucijama, a u javnost ćemo izneti i ko je sve od njihovih “perjanica” osuđivan u krivičnim postupcima i to na zatvorske kazne itd.

Ipak, naš krajnji cilj je da postanemo društvo gde će afere, lopovluk ili bilo koja nezakonita radnja ljudi na vlasti biti predmet rada državnih organa i sudova, a ne tema stranačkih konferencija za medije i tek tada ćemo moći da kažemo da smo krenuli u pravom smeru.

Ljudi iz GrO Stranke slobode i pravde Valjevo nisu ostavili po strani svoje privatne i profesionalne živote zarad igranja političkih igrica, koje smo u ovom gradu gledali decenijama, mi smo u politiku ušli da pre svega srušimo vladajuću interesnu grupaciju a zatim da Valjevo vratimo Valjevkama i Valjevcima rušeći do temelja ovaj nakaradni društveni sistem,” rekao je predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Valjevo, Branko Ivković.