18/07/2024
Najnovije vesti
litija-slava-Valjeva-Druge-Trojice-24-06-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-New-Serbie

Proslavljene Druge Trojice slava Valjeva

Autor 25/06/2024

Molitveno i litijom kroz grad juče je proslavljena slava grada Valjeva Druge Trojice – Duhovski ponedeljak.

U okviru Svete Arhijerejske Liturgije u velikom Hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio Episkop valjevski Gospodin Isihije sa sveštenoslužiteljima Eparhije valjevske, obavljeno je rezanje slavskog kolača. Potom je usledila litija gradskim ulicama, Sinđelićevom, Karađorđevom i Vojvode Mišića, do crkve Pokrova Presvete Bogorodice gde je urezan litijski zapis. Prethodno, kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću služen je pomen u čast vojvode iz Prvog srpskog ustanka i čast slavnih predaka.

vladika-Isihije-slava-Valjeva-Duhovski-ponedeljak-druge-Trojice-24-06-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-regionNews-Serbia
Slava Grada Valjeva Druge Trojice – Duhovski ponedeljak FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Episkop valjevski, Gospodin Isihije, nakon urezivanja zapisa u porti stare crkve Pokrova Presvete Bogorodice, čestitao Druge Trojice – Duhovski ponedeljak, slavu Grada Valjeva.

Prošli smo kroz centar našega grada, u ovoj veličanstvenoj Duhovskoj litiji, koja označava našu blagodarnost Bogu i koja označava našu molitvu i to upravo na drugi dan Svetoga Duha. Duh Sveti nas čini novim ljudima, obnavlja naše živote i čini da dobra dela koja činimo, mi prenosimo tu blagodat Božiju i na one prema kojima činimo. Zato i svi mi u ovome gradu verujući u Gospoda i živeći da bismo ugodili njemu, molimo se Bogu da nas obnavlja i zato naš grad može sa pravom da se zove hrišćanskim gradom, gradom na kojem počiva Duh Sveti.

Želeo bih da zaista u svojim životima budemo toga svesni i da sva dobra dela koja činimo, činimo svesno i u slavu Božiju i da tako jedni drugima izražavamo ljubav Hristovu i da tako napredujemo svi zajedno. Živeli i neka je na mnogaja ljeta, pored ostalog poručio je vladika Isihije.

gradonacelnik-i-vladika-slava-Valjeva-24-06-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie
Slava Grada Valjeva FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković prilikom obraćanja je rekao: Današnju slavu grada Valjeva, Duhovski ponedeljak – Druge Trojice, dočekujemo u dobrom raspoloženju i radosti, zahvalni za sve dobro što nam se desilo između dve slave. Najzahvalniji smo što živimo u miru i zdravlju jer nas je bliska prošlost naučila da su to najvažnije stvari u životu svakog pojedinca, ali i grada i države. Božji blagoslov je biti gradonačelnik u ovom lepom gradu. Zahvalan sam zbog toga i radujem se novim zajedničkim uspesima. Srećna slava, da je proslavimo u radosti i miru, naglasio je gradonačelnik Gojković.

Pored brojnih građana, slavu grada Valjeva su uveličali pripadnici vojske i policije, predstavnici javnih ustanova, sportisti. U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice prigodan kulturno – umetnički program izveli su članovi Doma kulture “Izvor” i Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”.