17/04/2024
Najnovije vesti
Vesna-Andric-predsednica-Unije-sindikata-prosvetnih-radnika-u-Valjevu-kzn-07-11-2022.jpg

PROTEST PROSVETNIH RADNIKA: JEDAN ZAHTEV – STOP NASILJU U ŠKOLAMA

Autor 29/11/2022

U četvrtak, 1. decembra, u 47 gradova u Srbiji biće održan protest prosvetnih radnika sa samo jednim hitnim zahtevom – stop nasilju u prosveti uz hitno usvajanje Pravilnika za regulisanje nasilja.

Prema rečima Vesne Andrić, predsednice Foruma osnovnih i srednjih škola Valjeva, protest će biti održan na Gradskom trgu u Valjevu, gde je okupljanje od 11 sati i 30 minuta, da bi oko 12 sati bili ispred Školske uprave u Valjevu.

Učešće na protestu su najavili i prosvetni radnici iz Lajkovca i Mionice, kao i kolege iz manjih škola koje nisu članice ijednog sindikata. Sa Gradskog trga protestna šetnja će proći Karađorđevom ulicom do sedišta Školske uprave u Valjevu.

Do sada je potvrđeno da u školama iz Valjeva koje su članice Foruma osnovnih i srednjih škola – Unije sindikata prosvetnih radnika, u četvrtak, 1. decembra neće biti nastave.

To su osnovne škole: “Vladika Nikolaj Velimirović”, “Andra Savčić”, “Nada Purić”, “Sestre Ilić”, “Milovan Glišić”, “Desanka Maksimović”; kao i u srednjim školama: Gimnaziji, Tehničkoj i Muzičkoj.

Takođe, u osnovnim i srednjim školama u Mionici i Lajkovcu, zatim u osnovnim školama u Dračiću, Divcima, Leskovicama, Poćuti, na Stavama, 1. decembra neće biti održavana nastava.”

Prilikom obraćanja javnosti Unije sindikata u Beogradu, sindikalni lideri su pozvali ministra prosvete i svih 18 načelnika Školskih uprava da podrže svoje kolege i pridruže im se na protestima jer je problem nasilja u školama sve izraženiji i tiče se svih, te uslovljava hitno rešavanje.

Iako nisu ispunjeni prethodni zahtevi prosvetnih radnika, ovog puta na protestu imaju samo jedan zahtev – hitno, najkasnije do polovine decembra, otpočinjanje pregovora o dobijanju statusa službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju, iako takav status donosi i veće obaveze za nosioce. Kako navode sindikalci, taj zahtev je prvi put zatražen pre dve decenije. Sada je rešavanje došlo do nivoa urgentnosti, i treba iznaći varijantu koja bi odgovarala zaposlenima u obrazovanju.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), je najavila protest prosvetara i obustavu rada u četvrtak, 1. decembra, najavljuje da će skupovi biti održani u 47 gradova u Srbiji: Aleksandrovac, Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Bačka Palanka, Begaljica, Beograd, Boljevac, Bor, Brus, Valjevo, Velika Plana, Vrnjačka Banja, Vršac, Vranje, Gornji Milanovac, Dimitrovgrad, Zrenjanin, Irig, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Knjaževac, Lazarevac, Niš, Nova Varoš, Novi Kneževac, Novi Sad, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Pirot, Požega, Priboj, Prokuplje, Raška, Sombor, Susek, Smederevska Palanka, Srbobran, Sremska Mitrovica i Ruma, Sokobanja, Tutin, Ćuprija, Užice, Čačak.

Poruka sindikata koji su ujedinili stav o urgentnosti zaustavljanja nasilja u školama, jeste da moraju imati nultu toleranciju na nasilje, bez obzira da li je reč o vršnjačkom, ili je nasilje usmereno prema nastavnom kadru i nenastavnom osoblju, odnosno zaposlenima u školama.