25/06/2024
Najnovije vesti
Moderna-galerija-Valjevo-gost-pisac-Uros-Petrovic-vesti-Objektiva.rs

Radionica pisca Uroša Petrovića u Modernoj galeriji Valjevo

Autor 08/08/2023

U Modernoj galeriji Valjevo u sredu, 9. avgusta, od 18 časova, održavaju radionicu pisca Uroša Petrovića „Mozgaonica za bolji svet“.

Radionica je u okviru segmenta Moderne galerije priređenog  za decu koji  realizuje u saradnji sa Udruženjem Dečja kulturna geografija DECImetar, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, svake srede od 18 do 19 časova.

U okviru letnjeg festivala 36. Tešnjarske večeri, književnik Uroš Petrović održaće radionicu, za decu i odrasle, posvećenu pitanjima kako da spoznamo nešto sasvim novo i drugačije na osnovu povezivanja već postojećih znanja i kako da, naoko sasvim iznenađujuće i nenadano, dođemo do novih ideja i rešenja.

Uroš Petrović je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Koautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja, Zagonetne iluzije mozga, Mozgaonica za bolji svet i Misli kreaKtivno.

Uroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (160 izdanja, 450.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Knjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi (i jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije.

Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem Dobra igračka Prijatelja dece Srbije i dve nagradom Gran Pri za Igračke sa svrhom. Podsticao naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala Fazoni i fore, kao i u kvizu Lavirint na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare.

Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografiju (National Geographic, Microsoft, Wikipedia, itd)), koje objavljuje širom planete. Koautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?, Zagonetne iluzije mozga, Mozgaonica za bolji svet i Misli kreaKtivno.

Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i u kompanijama, na poslovnim forumima i kongresima. Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta Srbija stvara. Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu.

Bibliografija: Aven i jazopas u Zemlji Vauka, zatim pripovetke Priče s one strane, pet knjiga „Zagonetne priče“, Peti leptir, Misterije Ginkove ulice, Mračne tajne Ginkove ulice – Roman u zagonetkama, Deca Bestragije, Tajne veštine Marte Smart, Martina velika zagonetna avantura, Karavan čudesa, Marta Smart i Vašar zagonetki – Roman u zagonetkama, Priča o Jangu, Neko se uselio u onu staru vilu, Strahovita knjiga, Zagonetna potraga, Kamile su debele, Zagonetna potraga 2, Bajke – Prvih sedam.

Nagrade za književnost: „Neven“ za najbolju knjigu iz oblasti popularne nauke, „Dositej“ za jednu od tri najbolje knjige po izboru dece starijeg uzrasta, Nagrada Zmajevih dečjih igara „Rade Obrenović“ za najbolji roman za decu i mlade, „Dositejevo pero“ za najbolju knjigu po izboru dece starijeg uzrasta,  nagrada kompanije Novosti „Gordana Brajović“ za najbolju knjigu za decu i mlade, kao i „Neven“ za najbolju knjigu iz oblasti popularne nauke, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi, nagrada Zmajevih dečjih igara za doprinos savremenom izrazu u literaturi za decu, Nagrada „Dositejevo pero“ za najbolju knjigu po izboru dece starijeg uzrasta, „Dositejevo pero“ za najbolju knjigu po izboru dece starijeg uzrasta, Nagrada Zmajevih dečjih igara „Rade Obrenović“ za najbolji roman za decu i mlade, Plaketa za izuzetan doprinos iz oblasti kulture i obrazovanja – Sokobanja, Ličnost godine 2015. po izboru „Danice za mlade” Vukove zadužbine u Beogradu, Nagrada Zmajevih dečjih igara „Plavi čuperak“ za najbolju knjigu za decu i mlade, Plaketa Počasni građanin Panonije, Nagrada „Neven“ za najbolju knjigu godine, Nagrada „Srebrno Gašino pero“ Međunarodnog festivala humora, Nagrada „Džedajski vitez“ Džedajkon, Nagrada „Vitez Srbije“ Vidovdanske kulturne svečanosti, Nagrada za najbolju knjigu za decu Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu, Nagrada „Princ dječijeg carstva“ Međunarodnog festivala dječije poezije u Banjaluci, Nagrada „Povelja Putić“ Nevenovog festivala poezije, Nagrade za stone društvene igre, Nagrada Dobra igračka Prijatelja dece Srbije za edukativnu stonu društvenu igru „Martina zagonetna kutija”, Nagrada Dobra igračka Prijatelja dece Srbije za edukativnu stonu društvenu igru „Dum Dum Dum”, Nagrada Dobra igračka Prijatelja dece Srbije za edukativnu stonu društvenu igru „Bajkovita igra ravnoteže”, Nagrada Gran Pri Igračka sa svrhom za edukativnu stonu društvenu igru „Bajkovita igra ravnoteže”, Nagrada Gran Pri Igračka sa svrhom za edukativnu stonu društvenu igru „Radionica bajki”.