19/06/2024
Najnovije vesti
Poliptih-grupa-profesori-sedi-operski-pevac-Marko-Tomic-u-sredini-istoricarka-umetnosti-Natasa-Kristic-stoji-gitarista-Luka-Jezdic-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-u-Moderna-galerija-Valjevo-vesti

Poliptihove “Gradačke rukoveti”

Autor 01/08/2023

Valjevska grupa Poliptih, tokom avgusta i početkom narednog meseca, realizuje projekat iz domena kulture “Gradačke rukoveti” baziran na muzičkoj umetnosti. Radionice počinju 3. avgusta, otvorene su za sve zainteresovane, a završnica je koncert početkom septembra.

Članovi grupe Poliptih, profesori Nataša Kristić – istoričarka umetnosti, Luka Jezdić – gitarista i Marko Tomić – operski pevač, od ove sedmice održavaće radionice, čemu su prethodile opsežne pripreme, od sastavljanja aranžmana do uređenja prostora oko Mejine česme na Gradcu. Napominju da su radionice otvorene i da se svi mogu pridružiti, učestvovati ili samo posmatrati, uglavnom u Modernoj galeriji, ali i u prirodi i zanimljivim mestima u gradu.

Krunski dragulj celokupnih aktivnosti je koncert na Mejinoj česmi, omiljenom izletištu na Gradcu, planiran za nedelju, 3. septembar 2023. godine, od 19 časova.

“Novi Poliptihov Projekat „Gradačke rukoveti“ nastao je inspirisan željom da se premosti dihotomija između tradicionalnih oblika kulture i savremenih kulturnih navika.

Kroz dugogodišnji rad, razgovore i saradnju sa mladim, došlo se do zaključka da postoji izvesna prepreka u poimanju i implementaciji tradicionalnih oblika kulture u savremeni život. Tradicija se sve češće shvata kao kulturološka forma iz vremena predaka i pridaje joj se samo romantična vrednost. Drugim rečima, najčešće ne nalazimo inspiraciju, niti shvatamo na koje načine se sve tradicije prošlih vremena mogu ukrstiti sa našim interesovanjima. Stoga, ideja ovog projekta počiva u nameri da se, po modelu studije slučaja, odabere nekoliko segmenata tradicionalnih muzičkih formi; da ih modifikujemo tako da zadrže primarne etno – muzičke oblike, ali i da ih istovremeno obogatimo i osavremenimo globalnim muzičkim trendovima.

Ciljevi projekta je organizovanje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih oblika nacionalne kulture i umetnosti, kao i njihova implementacija u savremene kulturne i umetničke tokove; edukacija građana, a posebno dece i mladih o značaju čuvanja i zaštite kulturnog i umetničkog nasleđa, kao i životne sredine; javno zalaganje za promenu ponašanja i navika vezanih za kulturno-umetnička dešavanja, unapređivanje kulturnog i umetničkog života grada.

Mi smo se opredelili za oblast muzike, koja nam je najbliža, i u tom smeru organizujemo audicije i muzičke radionice. Aranžmane za radionice Marko i Luka su posebno raspisali, a najbolje obrađeni će biti izvedeni na koncertu na Mejinoj česmi 3. septembra od 19 sati. Deo radionica će biti izveden u prirodi, uglavnom na Mejinoj česmi, a deo u Modernoj galeriji. Na taj način spajamo muziku, slikarstvo i ekološku svest.

Smatramo da mladi treba da neguju svoj duh u njegovoj ukupnosti, da osveste sredinu u kojoj žive i da počnu da u svoje kulturne i dnevne navike uvode nove, oplemenjenije aktivnosti. Učesnici radionica će dodatno učestvovati u naknadnim ekološkim akcijama u oblasti Mejine česme.

Radionice počinju u četvrtak, 3. avgusta 2023. u 16 časova u Modernoj galeriji. Zainteresovani nas mogu kontaktirati putem društvenih mreža i naših zvaničnih kontakata, mejla poliptih.va@gmail.com i na broj telefona 060 02 37 454, ili doći lično u galeriju.

Broj učesnika radionica nije ograničen, a najbolji će nastupati sa nama na koncertu. Radionice su planirane za mlade, od 15 do 25 godina, koji imaju osnovno muzičko obrazovanje, sviraju neki od instrumenata ili imaju iskustva u izvođenju muzike.

Mejina-cesma-reka-Gradac-vesti-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs
Mejina česma – Gradac

Svi naši sugrađani su pozvani da nam se priključe, bilo u ekološkim aktivnostima, ili uživanju u muzici na probama i koncertu, ili da nam daju svoje kreativne predloge”, naznačavaju članovi valjevske grupe Poliptih, profesori Nataša Kristić, Luka Jezdić i Marko Tomić.

Takođe, u okviru projekta „Gradačke rukoveti“ koji je velikim delom već pripremljen u pogledu izrada aranžmana i planiranih programa za muzičke radionice, ekološke aktivnosti, preostaje da uz neizmerno nestrpljenje sačekamo koncert početkom septembra na Mejinoj česmi.

Partneri grupe Poliptih u ostvarivanju projekta „Gradačke rukoveti“ su Grad Valjevo odobravanjem novčanih sredstva u visini 15% od ukupne vrednosti projekta, i Moderna galerija Valjevo je ustupila prostor i raspoloživu opremu.