18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • RAZIGRANA LEPOTA DEČJE UMETNOSTI U TRNAVCU
Izložba Dečja umetnost u Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića u Valjevu Objektiva.rs

RAZIGRANA LEPOTA DEČJE UMETNOSTI U TRNAVCU

Autor 01/04/2022

U Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića u utorak je svečano otvorena izložba Dečja umetnost, već tradicionalna izložba dečjih likovnih radova organizvana u saradnji sa svim osnovnim školama valjevskog kraja.

Učenicima čiji su radovi izloženi svečano su uručene Zahvalnice Internacionalnog umetnićkog studija Radovan Trnavac Mića za učešće na izložbi “Dečja umetnost 2022” koja će u galeriji biti otvorena mesec dana.

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija, Mirjana Vojić zahvalila se svim školama što su se odazvale pozivu za učešće u ovoj izložbi i što su poslali svoje najbolje radove.

Imamo priliku da vidimo i uživamo u radovima učenika svih 15 škola sa područja grada Valjeva. Drago nam je što ste se okupili u ovako velikom broju i što su sa nama i deca izagači. Izložba će biti otvorena u narednih mesec dana. Osim što ćemo svim izlagačima dodeliti Zahvalnice, svaka škola dobiće na poklon i poster koji smo štampali za ovu izložbu, kao uspomenu na ovo naše lepo druženje“.

Učenici su imali potpunu stvaralačku slobodu, počev od teme do tehnike po izboru. Na crtežima dominiraju vesele boje i uglavnom su zastupljeni portreti, pejzaži, mrtva priroda i animalistički motivi.

Emilija Lekić, učenica V razreda OŠ Sestre Ilić nacrtala je autoportret Van Goga: „Autoportret Van Goga mi je baš zapao za oko kada smo u školi gledali njegova dela. Koristila sam samo olovku. Znam da je njegov portret bio u boji, ali je slika na kojoj sam videla ovo delo bila crno-bela i to mi se baš svidelo. Htela sam da isprobam nešto novo. Nastavnica mi je rekla da sam talentovana i vešta u crtanju i da će moj rad biti na izložbi. To je jedno novo iskustvo za mene. Volim inače Likovno kao predmet, jer jedino tu mogu da iskažem sebe“.

Marija Tufegdžić, učenica VIII razreda u OŠ Vladika Nikolaj Velimirović nacrtala je kameleona tehnikom akvarel: „Pošto volim biologiju, povezala sam taj predmet sa crtanjem. Cilj nije bio da se držim jedne boje, želela sam što više boja da uključim u rad, što se vidi na samom crtežu. Čast mi je što sam deo izložbe. Drago mi je što je nastavnica prepoznala moj trud i što joj se dopalo kako sam sve uklopila. Baš volim Likovno kao predmet, jer mogu da obradim širok spektar raznih tema“.

Iskri Đurović, učenici VI razreda Prve osnovne škole, inspiracija za rad bila je umetnica Frida Kalo i njen spektar boja: „Imali smo zadatak iz Likovnog da nacrtamo radove poznatih umetnika. Ja sam odabala autoportret Fride Kalo. Nacrtala sam prvo vodenim bojama svetlije tonove, pa sam onda tamnijim bojama radila senke. Za mene je ovo bio izazov i ponosna sam što je moj rad uvršten u izložbu. Likovno mi je inače omiljeni predmet i svoje slobodno vreme koristim upravo za crtanje i uživam u tome“.

Organizovanjem izložbe Dečja umetnost, Internacionalni umetnički studio od 2002. godine daje veliku podršku mladima da nastave da se iskazuju kroz likovni rad i da u tome uživaju jer je to važno u razvoju celokupne ličnosti deteta.