21/06/2024
Najnovije vesti
Drveni-most-obnovljen-u-Spomen-kompleksu-u-Brankovini-izmedju-biblioteke-i-porte-april-2023-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Rekonstruisan drveni most

Autor 17/04/2023

Rekonstruisan je drveni most u kulturno – istorijskom kompleksu u Brankovini, koji povezuje crkvenu portu sa dvorištem. Radove rekonstrukcije mosta je obavila firma “Edifikator”.

Uskoro počinje period ekskurzija i očekivan je veći broj posetilaca Spomen – kompleksa u Brankovini, a prethodni mostić je napravljen 80. godina prošlog veka.

“Odeljenje za infrastrukturu je kroz redovno održavanje mostova na ulicama i putevima, uredilo drveni mostić u kulturno – istorijskom kompleksu u Brankovini. Budžetom grada Valjeva je za redovno održavanje mostova opredeljeno ukupno tri miliona dinara sa pdv-om. Nakon ovih radova, izvešćemo radove na uređenju mosta u Gornjoj Bukovici, koji povezuje glavni put sa portom crkve”, rekao je Branko Vuković, rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

Podsećamo, u Spomen – kompleksu u Brankovini su stara škola iz 1836. godine u kojoj je rekonstruisana i konzervatorski zaštićena učionica iz XIX veka sa originalanim školskim nameštajem. Takođe, replika kuće Nenadovića iz 19. veka, kao i škola koju je pohađala pesnikinja Desanka Maksimović u kojoj je stalana postavka „O Desanki perom i slikom“ bazirana na predmetim iz istorijsko – memorijalne zbirke Narodnog muzeja Valjevo.