19/06/2024
Najnovije vesti
Izlozba-Vez-i-zlatnovez-iz-etnoloske-zbirke-Muzeja-Hercegovine-u-Trebinju-gostuje-u-Narodnom-muzeju-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva-aprila-2023

Izložba „Vez i zlatnovez“ u Narodnom muzeju Valjevo

Autor 16/04/2023

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo biće otvorena izložba pod nazivom „Vez i zlatnovez“ u utorak, 18. aprila 2023. godine, od 18 sati.

Na izložbi „Vez i zlatnovez“ čija je autorka etnolog, Božana Đuzelović, biće prikazani vezeni predmeti ukrašni zlatnim koncem nastali u narodnoj radinosti krajem XIX i početkom prošlog veka na protoru Trebinja i okoline.

Ručno rađeni ukrsni i upotrebni predmeti iz gradskih i seoskih domaćinstava, sada su čuvani kao muzejski eksponati u etnografskoj zbirci Muzeja Hercegovine u Trebinju. Na prostoru istočne Hercegovine bila je uobičajena tzv. pokrstica, kao tehnika vezenja na platnu pri ukrašavanju kućnog tekstila i odeće od sukna i čoje.

U prošlosti devojke su vezom ukrašavale stolnjake, posteljinu, peškire, a sada je tradicionalni vez očuvan u terzijskom zanatu. Ženski jeleci su ukrašeni srmom, zlatnovezom, i u šumadijskoj narodnoj nošnji. Košulje su pretežno ukrašavane svilenim koncem, pokrsticom, dok su pregače i čarape dekorisane ukrasnim vezom, punim bodom, raznobojnim koncem ili fino ispredenom vunom.

Izložba „Vez i zlatnovez“ u Narodnom muzeju Valjevo, na treći Vaskrs, od 18 sati.