02/12/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SAD DAJU 19,5 MILIONA BESPOVRATNE POMOĆI SRBIJI
ministarka-USAID-i-SAD-20-05-2022-potpisivanje-sporazuma-izvor-Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije.jpg

SAD DAJU 19,5 MILIONA BESPOVRATNE POMOĆI SRBIJI

Autor 21/05/2022

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović potpisala je 20. maja sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom i vršiocem dužnosti direktora Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Denijem Robertsonom amandmane kojima se Srbiji obezbeđuje 19,5 miliona dolara bespovratne pomoći.

Reč je o amandmanima 16 i 18, od kojih se prvi odnosi na funkcionisanje javne uprave, dok će sredstva dodeljena po drugom amandmanu biti iskorišćena za konkurentniju tržišnu ekonomiju.
Joksimović je tom prilikom objasnila da je reč o delu pomoći od ukupno 115 miliona dolara, koliko iznosi planirani paket pomoći USAID-a Srbiji do decembra 2025. godine.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo time što se u redovnim vremenskim razmacima obnavlja strateški ugovor koji Srbija ima sa USAID-om.
Ova agencija je dugi niz godina prisutna u Srbiji i ona strateški i finansijski pomaže u svim reformama koje su važne za naš evropski put i na taj način se SAD pojavljuju kao značajna podrška našoj zemlji na njenom evropskom putu, rekla je ona.

Ambasador Hil je naglasio da je cilj saradnje sa USAID-om da Srbija bude uspešna i da ostvari svoje ciljeve, a to znači da ima jaku privredu i jake institucije, dobre odnose sa susedima, pogotovu sada kada se suočavamo sa brojnim izazovima.

Izvor: Ministarstvo za evropske integracije