13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • VALJEVSKI GIMNAZIJALCI OSVOJILI KNJIŽEVNE NAGRADE U ALEKSINCU
Valjevska-gimnazija-prva-nagradaza-casopise-u-Aleksincu

VALJEVSKI GIMNAZIJALCI OSVOJILI KNJIŽEVNE NAGRADE U ALEKSINCU

Autor 21/05/2022

Časopisi koje priređuju đačke redakcije u Valjevskoj gimnaziji, kao i učenica III razreda, Marija Urošević, osvojili su nagrade na Književnim susretima u Aleksincu.

U Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu svečano su uručene nagrade na 25. Književnim susretima “Gordana Brajović”. Pojedinačno su se nadmetali učenici osnovnih i srednjih škola po kategorijama, za najbolje poetske i prozne radove, i timski za najuspešniji školski časopis.

Za najbolji školski časopis, u kategoriji srednjih škola, proglašena je produkcija učenika Valjevske gimnazije za listove: Gimnazijalac, “Naša reč” i Almanah literarne sekcije “Desanka Maksimović”.

Druga nagrada za prozu, u kategoriji učenika srednjih škola dodeljena je Mariji Urošević, učenici trećeg razreda bilingvalnog odeljenja, pod mentorstvom profesorke Milene Petrović.

Nagrađeni radovi objavljeni su u Zborniku, uz obrazloženja predsednice žirija, Zorane Opačić.

Takođe, tokom Književnih susreta učesnicima i publici pružena je prilika da se upoznaju sa savremenim piscima za decu, dosadašnjim laureatima Nagrade “Gordana Brajović”, kao i ovogodišnjim dobitnikom, Dejanom Aleksićem, autorom knjige “Malo – malo pa slon” izabrane za najbolju knjigu za decu koji je za isto ostvarenje postao prvi nosiilac nagrade “Dušan Radović”.

U završnici Književnih susreta u Aleksincu, 10. maja, učestvovali su učenici Valjevske gimnazije, predstavnici nagrađenih časopisa: Milica Rakić, Đurđa Simić, Anđela Bjeličić, Nikola Petrović, Lena Rafajlović, Katarina Radmilović, Marija Urošević, Teodora Mitrović, Vanja Mitrović, Andrijana Matić sa profesorkama srpskog jezika i književnosti Danijelom Golubović, Krunom Glušac i Milenom Milisavljević.