25/05/2024
Najnovije vesti
13-11-2022-akcija-sadnje-drveca-u-SRC-Petnica.jpg

SADNJA DRVEĆA U VALJEVU

Autor 13/11/2022

U okviru realizacije projekta pošumljavanja, gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković danas je prisustvovao sadnji koja se sprovodi u Valjevu, u okviru koje će na pet lokacija biti posađeno 400 sadnica drveća.

U Sportsko rekreativnom centru “Petnica” danas su gradonačelnik, Lazar Gojković i direktor Ustanove za fizičku kulturu “Valis”, Željko Ostojić posadili nekoliko, od 110 sadnica koliko je planirano na ovom prostoru.

Grad Valjevo i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pored svih značajnih projekata iz oblasti životne sredine, ne zaboravljaju i sadnju drveća, poručio je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

U oko 30 gradova i opština trenutno se sprovodi akcija pošumljavanja Srbija sadi, kao deo aktivnosti na unapređenju životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha. Samo tokom ove akcije će u Srbiji biti posađeno 50 hiljada sadnica.

Grad Valjevo je konkurisao kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i dobio tri miliona dinara za projekat pošumljavanja. Iz budžeta grada Valjeva je izdvojeno još milion dinara, tako da je sumom od četiri miliona dinara finansirana nabavka i sadnja 400 sadnica drveća.

Stručne službe grada Valjeva i preduzeća Vidrak i Agrorazvoj su uključeni u ovaj projekat i odabrano je pet lokacija na kojima se sadi 400 sadnica.

To su: Park šuma Pećina-140 sadnica, OŠ Milovan Glišić – 100 sadnica, Park Peti puk – 30 sadnica, Novo naselje – 20 sadnica i SRC Petnica – 110 sadnica.

Posađene su sadnice hrasta lužnjaka, kitnjaka, krupnolisne lipe, mleča, javora, jasena, breze, klena, lipe i jove.

Nabavljene su sadnice vrhunskog kvaliteta, o kojima će se starati nadležna preduzeća, a nadamo se i svi građani koji će u narednim decenijama uživati u lepšem i čistijem okruženju, koje će omogućiti ovo drveće, navedeno je u saopštenju Grada Valjeva.