30/05/2024
Najnovije vesti
Savez 90/Zeleni Srbije Beograd Valjevo Srbija trener Lešnjak

SAVEZ90 O ZAGAĐENJU VAZDUHA

Autor 24/11/2021

Savez 90/ Zelenih Srbije objavilo je saopštenje koje prenosimo u celini.
“Savez 90/ Zelenih Srbije želi da upozori da podaci o kvalitetu vazduha, a koji prikazuju Evropski Indeks kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, pokazuju da građani Pirota, Užica, Novog Pazara i Velikih Crljena ovog novembarskog jutra dišu vazduh koji je izuzetno lošeg kvaliteta, dok je u Nišu, Kosjeriću, Valjevu, Čačku, Smederevu i Boru kvalitet vazduha veoma loš. Merenja kvaliteta vazduha pokazuju da je i u Beogradu na većini mernih stanica vazduh takođe jako lošeg kvaliteta, usled prekoračenja suspendovanih čestica.

To potvrđuju merenja koncetracija zagađujućih materija, od kojih izdvajamo visoke vrednosti za suspendovane čestice, koje su ovog prepodneva najviše u Novom Pazaru i za PM 2.5 iznose 136 µg/m3, dok vrednosi za PM 10 iznose 142 µg/m3 za 24h merenje i skoro tri puta su veće od graničnih vrednosti. U Pirotu su takođe jako visoke vrednosti štetnih čestica i za PM 2.5 iznose 106 µg/m3 za 24 h merenje, dok vrednosti za PM 10 iznose 119 µg/m3. Izmerene vrednosti u Velikim Crljenima za PM 2.5 iznose 106 µg/m3, dok su dvadeset četvoročasna merenja za vrednosti PM 10 ovog jutra bile 116 µg/m3.

Nešto niže vrednosti suspendovanih materija su u Užicu, ali i dalje dovoljno visoke da zagađenje vazduha budu najvišeg stepena zagađenja, kao i u prethodna tri grada. Takođe, ono što povezuje ova tri grada jeste i da se oni nalaze u kotlinama, što dodatno doprinosi zagađenju, jer nema strujanja vazduha.

Iako je danas u ovim gradovima posebno prisutno zagađenje, širom Srbije je kvalitet vazduha jako loš. Glavni emiteri aerozagađenja u ovim gradovima su individualna ložišta, toplane, saobraćaj koja u kombinaciji sa meteorološkim uslovima dodatno pogoršavaju kvalitet vazduha. Svesni smo da je sada sezona grejanja i da je koncetracija zagađujućih materija u tom periodu povećana, što ukazuje na glavni izvor aerozagađenja.

Veliki problem predstavlja što se energetska politika Srbije zasniva na fosilnim gorivima, odnosno na uglju, posebno na lignitu koji je jako lošeg kvaliteta. , navedeno je u pisanoj izjavi stranke Saveza 90/Zelenih Srbije.

Suspendovane čestice spadaju u jedne od najopasnijih zagađivača vazduha, jer se sastoje od prašine, dima, čađi, pepela, čestica tla, u kojoj ima veoma štetnih teških metala, ugljovodonika, sulfata, nitrata i vetrom se mogu razneti sa mesta izvora na velike udaljenosti. Ove čestice osim što se dugo mogu zadržati u vazduhu i znatno doprinose zagađenju životne sredine, jako su opasne po zdravlje ljudi, jer su izuzetno malih dimenzija, posebno PM 2.5 čestice, lako mogu dospeti u pluća i u krvotok, i dovesti do ozbiljnih problema i ostaviti trajne posledice.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije procenjuje se da u Srbiji godišnje umre više od 6.000 ljudi, u Beogradu izgubi život oko 2000 građana kao posledica zagađenog vazduha. Kolike su posledice aerozagađenja na ljudsko zdravlje, kvalitet i dužinu života, potvrđuju i poslednja istraživanja čiji su rezultati prikazani na Svetskoj konferenciji o raku pluća 2021. godine.

Nažalost, Srbija je zauzela prvo mesto po broju smrtnih slučajeva od raka pluća, jer se rizik od raka pluća kao posledica zagađenja vazduha prepisuje čak 36.8% stanovnika (na 100.000). Zdravstveni rizik od zagađenja vazduha je veći kod ranjivih kategorija kao što su: deca, trudnice, stariji i hronični bolesnici. Dugoročno izlaganje zagađenom vazduhu može dovesti do smanjene funkcije pluća, pogoršanja stanja astme, bronhitisa i do brojnih respiratornih infekcija i kardiovaskularnih problema. Izlaganje trudnica zagađenom vazduhu može uzrokovati prevremeni porođaj.

Savez 90/Zelenih Srbije ističe da Srbija mora da se okrene zelenom razvoju, koji će voditi brigu o kvalitetu života i o zdravlju građana, čuvati prirodu i prirodne resurse. Što pre moramo da shvatimo da ulaganje u zaštitu životne sredine ne predstavlja trošak, jer jedino kroz zelenu ekonomiju i primenom novih tehnologija i obnovljivih izvora energije, povećanjem energetske efikasnosti možemo osigurati održivu, zelenu budućnost za sve nas,” navedeno je u pisanoj izjavi stranke Saveza 90/Zelenih Srbije.