04/03/2024
Najnovije vesti
26-05-2022-Dejan-Savic-predsednik-VK-gradonacelnik-Gojkovic-i-direktor-Ostojic.jpg

SELEKTOR VATERPOLO REPREZENTACIJE DEJAN SAVIĆ U POSETI VALJEVU

Autor 26/05/2022

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, Dejan Savić, prilikom današnje posete Valjevu, sastao se sa gradonačelnikom, Lazarom Gojkovićem i članom Gradskog veća zaduženim za sport, Vladimirom Miškovićem, nakon čega su posetili Sportsko – rekreativni centar u Petnici.

Tom prilikom gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je naglasio da očekuje podršku za unapređenje infrastrukture:

“Velika mi je čast da danas ugostim najboljeg selektora vaterpolo reprezentacije Srbije u istoriji Dejana Savića. U našem gradu decenijama postoji i neguje se vaterpolo, a sa poslednjim uspesima vaterpolo reprezentacije, ovaj sport u Valjevu je mogu slobodno da kažem doživeo procvat.

Imamo dva kluba koji igraju najkvalitetnije domaće i evropske lige. I to je svojevrsni fenomen da u gradu koji nema pravi zatvoren bazen, ima toliko dece koja treniraju vaterpolo i plivanje. I što je još važnije, oni postižu vrhunske rezultate! Sa nama su danas i ljudi iz Vaterpolo kluba „Valis“, čija ljubav prema ovom sportu, ali i veliko znanje i posvećenost je donela rezultate kojima se svi ponosimo.

Zbog svega toga, od današnjeg susreta sa vama očekujem veliku i konkretnu podršku da unapredimo plivačku infrastrukturu u Valjevu. Mi smo grad koji ima sjajne prirodne karakteristike i nalazimo se na 100 kilometara od Beograda. Dobijanjem ozbiljnog zatvorenog bazena, postali bismo privlačni i za vrhunske sportiste i klubove za pripreme, treninge, ali i organizaciju takmičenja.

Mi kao grad smo počeli izradu urbanističkog projekta za izgradnju zatvorenog bazena na Senjaku, delu grada koji je blizu centra i koji po svojim karakteristikama i termalnoj vodi koja postoji, može biti pravo otkriće za vodene sportove. U lepote i potencijale Petnice ste se već uverili i verujem da se slažete sa mnom da u Srbiji nema lepšeg sportsko-rekreativnog kompleksa koji ima još prostora za razvoj.

Zato nam je važna vaša podrška da na obostrano zadovoljstvo i korist za vodene sportove u Srbiji, razvijamo Valjevo i podržimo ove uspešne mlade ljude koji postižu vrhunske rezultate“, naglasio je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković.

Dejan Savić, selektor

Dejan Savić, selektor Vaterpolo reprezentacije Srbije izrazio je zadovoljstvo povodom posete Valjevu i poručio da će ispred Vaterpolo saveza Srbije podržati ideju za izgradnju novog bazena, jer Valjevo to definitivno zaslužuje.

“Valjevo kao jedan mali grad će imati dva velika tima u Super ligi, možda i najvećeg sporta u Srbiji. Svi znaju da je vaterpolo i Vaterpolo savez nacionalni brend i zbog toga smo ovde da podržimo tu ideju, odnosno da pokušamo i da ostvarimo jedan vid saradnje, gde bi kroz podršku došli do određenih priprema, pre svega mlađih kategorija.

Kao što znamo, 2013. godine je Vaterpolo savez imao ideju da se vaterpolo igra u svakom gradu u Srbiji, što rekreativno, što zvanično. Mislim da, kada se pogledaju svi ovi uslovi, zašto se ovde ne bi odigrala jedna zvanična evropska ili svetska utakmica između reprezentacije Srbije protiv bilo kod velikog tima. Sama ta podrška je i popularizacija ovog sporta i nadam se da će do realizacije doći brzo“, poručio je selektor Dejan Savić.

Predsednik Vaterpolo kluba “Valis”, Nebojša Stojaković je napomenuo da je poboljšanje infrastrukturnih uslova od krucijalnog značaja, prvenstveno za vodene sportove.

“Pre svega imamo dva kluba koji će predstavljati, ne samo najviši rang takmičenja u državi, nego i u regionalnoj ligi, u kojoj učestvuju sve države bivše Jugoslavije.

Ima još jedna ideja, a to je rehabilitacija ovog centra. Ta ideja je počela od prošle jeseni, nastavljena je, a suština je – poboljšanje uslova.

Već postoji gotov projekat za poboljšanje uslova kroz toplotne pumpe i solarnu energiju, gde mi možemo svako pojedinačno, preko Vaterpolo saveza i angažovanjem da apliciramo na više mesta i da pokušamo da obezbedimo sredstva, kako bi na jesen imali zaista vrhunske uslove. Uslovi toplotne pumpe bi bili takvi da ne bi samo značili sportistima, nego i svim građanima. Temperatura vode bi bila 28 – 29 stepeni”, rekao je Stojaković.

26-05-2022-Dejan-Savic-predsednik-VK-gradonacelnik-Gojkovic-i-direktor-Ostojic.jpg
Poseta SRC Petnica

Kroz projekat za izvođenje toplotnih pumpi u Sportsko – rekreativnom centru “Petnica” bila bi ostvarena znatna ušteda na troškovima struje i gasa, naznačio je direktor Ustanove za fizičku kulturu Valis iz Vajeva, Željko Ostojić:

Velika je čast živeti u eri jedne takve veličine kao što je Dejan Savić i sa te strane još veća čast da ispred svih sportskih radnika i ispred ustanove mu poželimo doborodšlicu u naše Valjevo.

Što se tiče saradnje Ustanove za fizičku kulturu “Valis” i vaterpolo klubova, smatram da je ona na najvišem mogućem nivou, u sportskom žargonu rečeno, mislim da igramo u istom timu.

Mi smo videli sve nedostatke koje bi u realnom vremenu mogli da se izvedu, samim tim znamo da je voda u zimskim uslovima hladnija od optimuma, pa smo na osnovu idejnog rešenja uradili projekat za izvođenje toplotnih pumpi, koji bi na nivou od četiri godine isplatio sve moguće troškove gasa, koje grad donira, i troškove struje. Toplotne pumpe su prvi korak ka uslovima, da u svako doba dana u zimskom periodu bazen pod balonom ima temperaturu od 28 stepeni, a to je zaista važna stavka“, rekao je Ostojić.