25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SKUPŠTINA OPŠTINE LAJKOVAC USVOJILA BUDŽET ZA 2023. GODINA
Lajkovac Valjevo Kolubarski okrug Objektiva.rs

SKUPŠTINA OPŠTINE LAJKOVAC USVOJILA BUDŽET ZA 2023. GODINA

Autor 02/01/2023

Skupština opštine Lajkovac usvojila je Odluku o budžetu opštine Lajkovac za 2023. godinu, koji iznosi 894 miliona, a sa 168 miliona prenetih obaveza iz tekuće godine ukupna cifra je oko milijardu i šezdeset miliona dinara.

Predsednik Opštine Lajkovac, Andrija Živković, rekao je da nije zadovoljan zbog prenetih obaveza, ali da je dobro što se preko 90 odsto odnose na ugovorene radove, dok su neki u toku i biće završeni u narednih par meseci. To se prvenstveno odnosi na izgradnju parkinga ispred zgrade silosa u centru Lajkovca, parterno uređenje konaka Radića i Brene Mihajlović i uređenje centra Jabučja.

predsednik-Opstine-Lajkovac-02-2022-Andrija-Zivanovic prenosi Objektiva.rs Valjevo

“Dobra je stvar što smo planirali za celu godinu novac za funkcionisanje ustanova i preduzeća, samo za komunalno je opredeljeno 106 miliona dinara, a za predškolsku ustanovu preko 100 miliona. Pozitivno je i što nismo odustali od socijalnih davanja, podrške najboljim studentima, sa finansiranjem vantelesne oplodnje, jednokratne pomoći za porodilje od 120.000 dinara.

Uspeli smo da povećamo neke pozicije, kao što je budžet za poljoprivredu, budžet za sport sa 22 na 25 miliona. Uvećana su i sredstva za Dom zdravlja i zdravstvenu zaštitu i sada iznose 13 miliona, u toku je rekonstrukcija i opremanje rendgen sale.

Očekujemo veliki priliv novca od države. Imamo najavu od Ministarstva za kapitalna i javna ulaganja da će projekat iz 2018. godine, odložen zbog pandemije, za vodovodnu mrežu i zamenu azbestnih cevi, vrednosti oko 400 miliona dinara, početi 2023. godine. Ako se to desi, zajedno sa projektom “Čista Srbija”, biće jedan od značajnijih projekata poslednjih decenija.

Sledi eksproprijacija škole u Skobalju, od čega će sredstva biti opredeljena za izgradnju fiskulturne sale škole u Jabučju.”

Na 19. zasedanju lokalnog parlamenta usvojeni su programi poslovanja javnih ustanova i preduzeća i doneto niz drugih odluka. Za direktora Kulturnog centra “Hadži Ruvim” izabran je diplomirani ekonomista Milutin Ranković, poznati lajkovački umetnik.