22/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sloga: Svaki izgubljeni život na radnom mestu je naša zajednička tragedija
rudari-foto izvor USS-Sloga-prenosi-objektiva.rs-vesti-valjevo

Sloga: Svaki izgubljeni život na radnom mestu je naša zajednička tragedija

Autor 03/11/2023

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ sa velikim žaljenjem primaju vest o tragičnom događaju koji se desio jutros na separaciji uglja u Grljanu blizini Zaječara, gde su dve osobe izgubile živote, a jedna osoba je teško povređena.

U ovoj nesreći, naše misli i molitve su upućene porodicama poginulih. Izražavamo najdublje saučešće i solidarnost sa porodicama stradalih radnika i onih koji su pogođeni ovom tragedijom. Takođe, upućujemo želje za brz i potpun oporavak povređenom radniku.

Kao sindikat koji svakodnevno radi na zaštiti prava radnika, zahtevamo punu i transparentnu istragu o uzrocima tragedije. Takođe, očekujemo da nadležni organi hitno postupe i utvrde odgovornost za ovaj događaj, kako bi javnost imala uvida kako je došlo do tragedije i kako bi se porodicama nastradalih pružila uteha pravde.

Ovaj nemili događaj još jednom baca mračnu senku na već alarmantno stanje u sektoru rudarstva u Srbiji. Nažalost, ovo nije izolovan incident već nastavak niza tragedija koje ukazuju na sistematsko kršenje radničkih prava i sigurnosnih protokola u srpskom rudarstvu. Na to ukazuje i stravična tragedija u rudniku ‘Soko’, koja do danas nema svoj sudski epilog niti su odgovorni izvedeni pred lice pravde, što potvrđuje ovu zabrinjavajuću realnost“, kaže predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Željko Veselinović.

On ističe da svaki izgubljeni život na radnom mestu je tragedija koja se odražava na sve nas.

“Suočavamo se sa posledicama zanemarivanja sigurnosnih standarda i radničkih prava. Ovo mora biti trenutak kada kao društvo kažemo ‘dosta’ i postavimo bezbednost radnika na vrh prioriteta, jer svaki izgubljeni život na radnom mestu je naša zajednička tragedija.“

USS Sloga: “Parizer, Vučićev simbol praznih i neispunjenih obećanja” – pročitajte OVDE

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će nastaviti da prate situaciju i insistiraju na odgovornosti. Nećemo prestati da se borimo za radnike i njihova prava, i to ne samo na papiru, već u svakodnevnom životu svakog radnika u Srbiji, zaključuje Veselinović.