15/07/2024
Najnovije vesti
GO SNS Valjevo

SNS POVODOM 24. GODIŠNJICE NATO AGRESIJE

Autor 24/03/2023

Povodom 24. godišnjice od početka NATO agresije na SRJ, Služba za informisanje Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo upućuje saopštenje za javnost, pod naslovom „Zločin pod maskom „Milosrdnog anđela“ ne sme biti zaboravljen“.

„Na današnji dan pre 24 godine – 24. marta 1999. godine, počeli su vazdušni napadi NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Za 78 dana bombardovanja poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Naredbu za napad dao je Havijer Solana, u to vreme Generalni sekretar NATO, tadašnjem komandantu savezničkih snaga, generalu SAD Vesliju Klarku, iako nije postojalo odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Bio je to očigledan presedan – odluka o bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Nakon što je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Republike Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. godine u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 “kasetnih bombi” od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Zločin pod maskom „milosrdnog anđela“ ne sme i ne može nikada biti zaboravljen! To je naš dug prema budućim generacijama.

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Valjevu smatra da je naša obaveza da, ne samo na ovaj dan, pokažemo kako se čuva uspomena na svakog našeg vojnika, policajca, dobrovoljca i sve one koji su položili svoje živote za slobodu i mir“, navedeno je u saopštenju Službe za informisanje Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo.