30/05/2024
Najnovije vesti
Srbija-protiv-nasilja-mirni-protest-gradjana-i-objedinjene-opozicije-najavljuje-Ne-davimo-Beograd-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Srbija protiv nasilja

Autor 07/05/2023

Protest „Srbija protiv nasilja“ najavljen je za ponedeljak, 8. maja 2023. godine, od 18 sati, na platou ispred Narodne skupštine u Beogradu.

„Našu zemlju i naš grad je prekrila tama. Saosećamo sa svima koji su direktno pogođeni tragedijama u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca.

Kako bi se izborili da se u našem društvo pokrenu promene koje će doprineti da se ovakvi događaji nikada više ne dogode, pozivamo vas na protestni skup Srbija protiv nasilja,” navodi Ne davimo Beograd i Zeleno levi front.

Pri tome pojašnjavaju da su na zajedničkom sastanku opozicije dogovoreni objedinjeni zahtevi protesta: hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih, uz potrebno hitno zasedanje Narodne skupštine radi razmatranja odgovornosti Vlade RS i bezbednosne situacije u zemlji.

Za stvarnu i dugoročnu promenu neophodno je odlučno ulaganje u prosvetu

„Ne davimo Beograd smatra da glavni pravac dugoročne promene sistema mora biti unapređenje prosvete na čemu ćemo u svom delovanju insistirati.

Našem školstvu su potrebni dodatni nastavnici, psiholozi i pedagozi, kao i bolji uslovi rada prosvetnog kadra, kako bi se posvetili svakom detetu i omogućili mu zdravu sredinu za lični razvoj. To ne mogu postići dodatne specijalne policijske snage.

Istovremeno je potrebno razoružati naše društvo, jer se postojeći zakon o držanju oružja sistemski krši i ne sprovodi, a uporedo imamo i problem rasprostranjenosti stotina hiljada nelegalnog oružja među građanima Srbije,” navedeno je u pozivu građanima za mirni protest protiv nasilja.

Ovde možete pročitati detaljne zahteve protesta.