28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Penzionisani pripadnici MUP-a mogu pomoći u obezbeđivanju škola
Pavle-Hedesi-OG-Ujedinjeni-angazovati-penzionisane-pripadnike-MUPa-za-obezbedenje prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

Penzionisani pripadnici MUP-a mogu pomoći u obezbeđivanju škola

Autor 07/05/2023

Potpredsednik Sloge i odbornik OG “Ujedinjeni”, Pavle Heđeši, podržava predlog opozicionog lidera Dragana Đilasa o angažovanju po dvoje policajaca, ispred svake škole do kraja školske godine kako bi se povećala bezbednost učenika i roditelja.

Posebno predlaže da se angažuju penzionisani pripadnici MUP-a, ovlašćena službena lica koja u obaveznu penziju odlaze sa navršenih 55 godina života i manje.

Pavle Heđeši kaže da je ovakav pristup brzo ostvariv, jer je sličan model već primenjivan u Beogradu tokom 1990. i 1991. godine, nakon odluke tadašnjeg saveznog premijera, Ante Markovića, da zbog reformi penzioniše veći broj pripadnika tadašnje milicije. Taj model angažovanja je primenjivan do izbijanja građanskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije, kada su penzioneri zamenjeni rezervnim sastavom.

Angažovanje penzionisanih članova MUP-a, ljudi sa iskustvom, doprinelo bi autoritetu među decom, roditeljima i njihovom osećaju sigurnosti, što Heđeši potkrepljuje ličnim iskustvom jer je i sam penzionisani pripadnik MUP-a i radio je u okruženju kao pripravnik tada angažovanih penzionisanih milicionera.

Njihovo angažovanje je, kaže Heđeši, veoma lako, jer penzionisani pripadnici MUP-a sarađuju sa svojim strukovnim udruženjima penzionera i obavljaju razne poslove po ugovoru, posebno u oblasti obezbeđenja, a udruženja imaju uvid u njihove karakteristike tokom radnog veka.

Pavle Heđeši smatra da je ovaj predlog praktičan i izvodljiv i da bi mogao doprineti većoj bezbednosti i opštoj sigurnosti, posebno u ovim najtežim trenucima kada se među građanima uvukao strah, rekao je potpredsednik “Sloge”.