13/06/2024
Najnovije vesti
HK-Krusik-jednocasovni-strajk-upozorenja-radnici-ispred-Upravne-zgrade-april-2023-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

Štrajk upozorenja u HK Krušik

Autor 19/04/2023

Radnici Holding kompanije Krušik su prekinuli proizvodnju na sat vremena, napustili radna mesta i izašli ispred Upravne zgrade, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Radnici valjevske namenske industrije kažu da predstavljaju većinu i traže povećanje neto zarade za 25 odsto, oko 12.500 dinara, pošto većina od 1.400 zaposlenih sada prima oko 50.000 dinara. Prosečna zarada u fabrici iznosi oko 64 hiljade dinara.

Prethodno su tražili linearno povećanje zarade za 10 hiljada dinara. Rukovodstvo je i taj zahtev ocenilo kao nerealan.

„Poslednji zahtev novoformiranog Štrajkačkog odbora je linearno povećanje neto-zarade od 25 odsto što podrazumeva dodatna izdvajanja od 6,5 miliona eura za zarade zaposlenih i potpuno ugrožavanje finansijske stabilnosti fabrike.

Ovim predlogom Štrajkački odbor odbija da prihvati povećanje zarade u zavisnosti od konkretnog radnog doprinosa i grupe složenosti već insistira na fiksnom povećanju zarada koje nisu direktan rezultat realizovanih ugovora“, navedeno je između ostalog u saopštenju za javnost rukovodstva „Krušika“.

Radnici „Krušika“ su prethodno jednočasovni štrajk upozorenja organizovali krajem marta. Današnji štrajk upozorenja su pokrenuli Samostalni sindikat HK Krušik, Sindikat SlogaHK Krušik Valjevo, Sindikat ASNS i Sindikat Nezavisnost HK Krušik.