13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministarstvo energetike – javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja
Valjevo iz aviona foto Dragan Krunic Objektiva.rs Valjevo

Ministarstvo energetike – javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja

Autor 19/04/2023

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je Javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama, u okviru kojeg je obezbeđeno 400 miliona dinara za podršku projektima na lokalnom nivou. Javni poziv je otvoren do 2. juna 2023. godine.

“Najjeftinija je električna energija koja se ne potroši i zato moramo da unapređujemo energetsko stanje javnih zgrada – škola, vrtića, domova zdravlja i drugih objekata na lokalu. Ovo je prilika da opštine dobiju subvencije od države za svoje projekte, koje mogu ići i do 70 odsto vrednosti radova, a u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji i u većem procentu.

Novina u odnosu na prethodne javne pozive je da će se pri ocenjivanju predloga posebno vrednovati projekti u opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha.

Pozivam sve gradove i opštine da se prijave i da zajedno učinimo da javni objekti budu primer kako se odgovorno koristi energija i da stvorimo zdraviju životnu sredinu za naše građane”, rekla je povodom raspisivanja javnog poziva ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Na javni poziv mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave i da predlože svoje projekte unapređenja energetske efikasnosti u školama, predškolskim ustanovama, domovima zdravlja, upravnim zgradama i drugim objektima koji se koriste u zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti, kulturi i sportu i komunalnim delatnostima.

Za razliku od drugih lokalnih samouprava koje mogu da konkurišu sa jednim projektom, koji obuhvata jednu ili više mera energetske efikasnosti, opštine koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha imaju pravo da prijave dva projekta, od kojih jedan mora da obuhvati meru ugradnje kotla na biomasu ili prirodni gas ili ugradnju toplotne pumpe.

Maksimalan iznos sredstava koji dodeljuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, u sastavu Ministarstva, iznosi 30 miliona dinara po projektu, a maksimalno 70 odsto iznosa ukupne vrednosti projekta.

Devastirane JLS, njih 19, imaju mogućnost da dobiju 100 odsto sredstava, a maksimalno 30 miliona dinara. Za meru modernizacije javnog osvetljenja, maksimalno učešće Uprave je 20 odsto, odnosno 4,5 miliona dinara.

Mere energetske sanacije koje će se finansirati kroz javni poziv obuhvataju, između ostalog, zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Javni poziv je otvoren do 2. juna 2023, a očekuje se da će rešenje o dodeli sredstava biti doneto u prvoj polovini jula 2023. godine.

Očekuje se da će se realizacijom projekata u okviru Javnog poziva za dodelu sredstava radi finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u jedinicama lokalne samouprave, kao i gradskim opštinama, ostvariti ušteda energije od 30 do 50 odsto godišnje u zavisnosti od mera koje se primenjuju, što će uticati na smanjenje troškova grejanja zimi i hlađenja leti, kao i na smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu.