04/03/2024
Najnovije vesti
Natalijina-ramonda-cvet-feniks prenosi Objektiva.rs vesti Valjevo

SUTRA JE DAN PRIMIRJA

Autor 10/11/2021

Državni praznik Republike Srbije je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se praznuje 11. novembra.

Toga dana ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga. Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, dužni su da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga, i na dan državnog praznika, ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga, nastale štetne posledice za građane i državu. Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti, ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i na dan državnog praznika.

Simbol cveta Natalijina ramonda

Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu jer je završen 11. novembra 1918. godine, kada je potpisano primirje u železničkom vagonu u gradu Kompijen u Francuskoj.

Savremen simbol primirja i sećanja na žrtve, jednog od najvećih i najtragičnijih ratova u istoriji, je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), takozvana biljka feniks, u Srbiji uveden kao zvanični amblem novoproglašenog državnog praznika 2012. godine.

Srbija je najduže učestvovala u velikom ratu i, u odnosu na broj stanovnika, podnela najveće civilne i vojne žrtve. Istovremeno, u Prvom svetskom ratu Srbija je izvojevala i najveću pobedu u istoriji, početkom rata 1914. godine u Kolubarskoj bici protiv austrougarske imperijske vojske.