13/07/2024
Najnovije vesti
Svetski-dan-srca-obelezen-Dom-zdravlja-Medicinska-skola-Sportski-savez-Valjeva-Zavod-za-javno-zdravlje-pr-agencija-Pristup-objavila-Objektiva.rs-Valjevo-02-10-2022.jpg

“SVA SRCA ZA ZDRAVO SRCE”

Autor 02/10/2022

Uz slogan “Sva srca za zdravo srce” Dom zdravlja Valjevo i Sportski savez Valjeva, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Medicinskom školom i Crvenim krstom Valjevo, obeležili su Svetski dan srca i Evropsku nedelju sporta.

U okviru programa trenirala su deca iz Škole rukometa Metalac, Košarkaškog kluba Feniks i Biciklističkog kluba Sputnjik, manifestujući na taj način koliko je fizička aktivnost bitna za zdravo srce.

Dr Milica Milićević, šef Preventivnog centra DZ Valjevo, skrenula je pažnju da su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih sudova, vodeći uzrok smrtnosti u svetu, od kojih svake godine umire preko 18 miliona ljudi.

Akcenat je na faktorima rizika za nastajanje bolesti srca i krvnih sudova, a to su: povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera i masnoća u krvi, upotreba duvana, nedovoljna fizička aktivnost i gojaznost, stres.
Postoje i faktori na koje ne možemo uticati, a to su pol, starost i nasleđe. Faktore rizika možemo sprečiti ili smanjiti tako što ćemo biti mudri u izboru hrane i pića, fizički aktivni minimalno 30 minuta dnevno i reći NE duvanskom dimu.
Smisao rada našeg Preventivnog centra i ovakvih aktivnosti jeste da apelujemo na sve da upotrebe svoje znanje, saosećanje i uticaj kako bismo bili sigurni da mi, naši najbliži i zajednica kojoj pripadamo imamo najbolje šanse za zdrav život.“

Dr Valentina Marković, načelnik Pedijatrije Doma zdravlja, konstatovala je da na području Grada Valjeva nema mnogo dece sa kardiovaskularnim problemima.

“Prevencija počinje već od trudnoće, tako da buduće majke edukujemo u našoj Školi za trudnice i roditeljstvo kako da se ponašaju zbog svog zdravlja i zdravlja svog deteta.
Nakon porođaja, u Savetovalištu obavljamo redovne preglede beba i ako otkrijemo eventualne anomalije u najranijem periodu upućujemo ih kod dečjeg kardiologa. U predškolskom i školskom uzrastu takođe obavljamo periodične preventivne preglede i ako primetimo faktore rizike skrećemo roditeljima pažnju, pre svega na pravilnu ishranu i fizičke aktivnosti.
Sve više je gojazne dece i mislim da na to treba da stavimo akcenat jer povećana telesna težina značajno utiče na pojavu kardiovaskularnih bolesti.”

Predrag Branković, profesor fizičkog vaspitanja i predsednik Sportskog saveza Valjeva, ukazao je na značaj upražnjavanja sporta kao trajne životne navike.

“Vrlo je važno sa sportom krenuti na vreme, u ranom uzrastu, kako bi se stvorile trajne životne navike, koje će biti dozirane i kontrolisane. Svako od nas treba da upražnjava neki trening jer na taj način razmišljamo o našem najvažnijem mišiću, srcu koje neumorno radi, kojem posvećujemo ovaj dan.
Treba da vodimo računa o ishrani i da vežbamo rekreativno bar 3-4 puta nedeljno, ne smemo imati izgovor da to ne radimo. Dobro je da imamo uobičajene fizičke aktivnosti po kući i dvorištu, ali je isto tako važno da sprovodimo rekreativne aktivnosti u skladu sa godinama i mogućnostima. Na taj način delujemo i antistresno na organizam, omogućavamo sebi lagodan i dugovečan život.”

Podsećajući da je u 2021. godini u Srbiji preko 56 hiljada ljudi preminulo od kardiovaskularnih bolesti, Snežana Marinković iz Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo imala je lepe poruke za kraj:

“Ne smemo zaboraviti da svako od nas nosi jedno srce, u to srce treba da ulažemo ljubav, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, šetnju, redovan san.
Hajde da damo reč preventivi, bez nje nećemo imati zdravu naciju. Potrebno je uključivanje cele zajednice u zdravstveno-vaspitni rad i mi smo se okupili da to svojim primerom pokažemo.”

Volonteri Crvenog krsta i veliki broj učenika Medicinske škole dali su svoj doprinos, kao i uvek. Učenici su merili pritisak mladim sprotistima pre i posle treninga, kao i trenerima i prisutnim zdravstvenim radnicima.