28/02/2024
Najnovije vesti
Valjevo Objektiva.rs vesti Foto Dragan Krunić Narodni muzej Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić 16 03 2022 uoči Dana grada 20. marta 2022. godine

“SVAKA PTICA SVOJIM GLASOM PEVA” U MUZEJU

Autor 05/07/2022

U Narodnom muzeju Valjevo biće priređena promocija knjige “Svaka ptica svojim glasom peva” o tradicionalnom narodnom pevanju, autora profesora dr Dimitrija O. Golemovića.

Knjiga govori o tradicionalnom narodnom pevanju. U promociji, pored autora, učestvuju i učenici Muzičke škole “Stevan St. Mokranjac” predvođeni profesorom, Brankom Tadićem, etnomuzikologom.

Prema rečima izdavača, knjiga Svaka ptica svojim glasom peva profesora Dimitrija Golemovića nastala je kao rezultat obilaska nekoliko stotina sela i sakupljanja velikog broja dragocenih pesama.

Time što ih je objedinio na jednom mestu, autor je doprineo ne samo tome da se one sačuvaju od konačnog zaborava, već i da budu dostupne široj čitalačkoj publici jer je priloženo 260 notnih zapisa, ličnih ili preuzetih iz postojeće literature. S obzirom na to da se radi o stručnoj studiji tradicionalnog vokalnog nasleđa sa ovih prostora, podrazumeva se da je knjiga upućena etnomuzikolozima. Međutim, njena vrednost je i u tome što u njoj mogu uživati, slušati i naučiti puno toga zanimljivog i oni koji spadaju u ljubitelje narodne muzike.

Knjigu prati CD sa 215 tonskih zapisa originalnih pesama sakupljenih u proteklih 40 godina po selima Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Knjiga Svaka ptica svojim glasom peva Dimitrija Golemovića objavljena je u izdanju kuće “Balkan Culture Heritage”. Promocija u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo je u petak, 8. jula 2022. godine, od 19 časova.