13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NELEGALNO ISTRAŽIVANJE KAMENA U OPŠTINI MIONICA
kamenolom-na-putu-Valjevo-Divcibare-foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic-jul-2022 Objektiva.rs Valjevo

NELEGALNO ISTRAŽIVANJE KAMENA U OPŠTINI MIONICA

Autor 05/07/2022

U saopštenju za javnost udruženja EKOlubarska bitka navode:

“Svedoci smo da se cela Srbija u poslednje vreme buši, istražuje i prekopava. Naš mionički kraj, poznat po bogatim i plodnim šumama, oranicama, a posebno izvorištima vode, na meti je besomučnog iskopavanja kamena.

Brdo Kamalj je već uništeno i sravnjeno sa zemljom, a bušenja i ispitivanja su sada preneta na Petrovića brdo.

Možda sve i ne bi bilo toliko strašno i alarmantno da se na ovom brdu ne nalazi zaštitna zona vodoizvorišta za Mionicu i okolna sela.

Ovde se nalazi izvorište Paštrić, koje je deo sistema Orlovac – Paštrić, a ovaj sistem obezbeđuje 80% od ukupne vode za snadbevanje Mionice!

Na ovaj sistem su priključena sledeća naselja: deo sela Osečenica, Brežđe, Ključ, Tolić, Mionica, Paštrić, Maljević, Komanice, Gornji Mušić, Dučić, Vrtiglav, Popadić, Rakari, Berkovac, Radobić, kao i Banja Vrujci.

Zbog ovako vitalnog značaja za život Mioničana, Petrovića brdo se nalazi u zoni sanitarne zaštite, što podrazumeva zabranu bilo kakvih istraživanja i eksploatacije.

Usled ovako značajne činjenice, bilo je potpuno čudno i neshvatljivo odakle pravo i dozvola kamionu za istražne radnje da se od maja ove godine nalazi u ovoj zaštićenoj zoni i vrši istraživanja kad se dozvole u zoni zaštite izvorišta ne dobijaju?!”