19/05/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Filološki fakultet u Beogradu 28-01-2023-zimski-seminar-svecanost-urucenja-republickih-nagrada-na-Filoloskom-fakultetu-Dvorana-heroja-u-Beogradu-FOTO-Anja-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

SVEČANO NA FILOLOŠKOM URUČENE REPUBLIČKE NAGRADE ZA ČASOPISE I SEKCIJE VALJEVSKE GIMNAZIJE

Autor 02/02/2023

Društvo za srpski jezik i književnost nagradilo je učenike i profesore aktiva srpskog jezika i književnosti. Četiri republičke nagrade su ovenčale rad članova redakcija časopisa Almanah, Gimnazijalac i Naša reč, izdanja Valjevske gimnazije objavljena tokom školske 2021/22. godine.

U izuzetnoj i brojnoj konkurenciji, oko 70 izdanja srednjih škola iz cele Srbije, republičke nagrade su i ovog puta ovenčale rad učenika i profesora Valjevske gimnazije. Prve nagrade su dobili članovi literarne sekcije za Almanah, kao i časopis Naša reč, druga nagrada pripala je lingvističkoj sekciji i treća školskom časopisu Gimnazijalac.

Republičke nagrade za učenike Valjevske gimnazije članove literarne, lingvističke i novinarske sekcije i za časopise Almanah, Naša reč i Gimnazijalac FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

Na svečanosti održanoj na Filološkom fakultetu u Beogradu, poslednjeg januarskog vikenda u okviru zimskog seminara, prva nagrada uručena je članovima literarne sekcije „Desanka Maksimović“ za časopis Almanah, čije prvo izdanje datira iz 1970. godine.

Literarnu sekciju Valjevske gimnazije vode profesorke srpskog jezika i književnosti, mr Milena Milisavljević i Anđelka Jeremić, koja je na konferenciji za novinare, pored ostalog, rekla da časopis u kontinuitetu pripremaju generacije učenika, predanih poštovalaca književnosti.

„Svake godine Društvo za srpski jezik raspisuje konkurs za najbolje sekcije i časopise. Nagrada koju smo mi osvojili nosi naziv „Slobodan Ž. Marković“. Interesantno da je on bio profesor Filološkog fakulteta i bivši učenik Valjevske gimnazije,“ podseća profesorka Jeremić uz naznaku da je Almanah i u proteklom periodu u više navrata, osvajao prestižne republičke nagrade.

„Veliki broj učenika se prijavljuje za literarnu sekciju. Mi ih angažujemo za različite programe, prepoznajemo njihove talente, priređujemo i književne susrete. Istakla bih saradnju sa drugim školama, Karlovačkom i Filološkom gimnazijom u Beogradu, od prošle godine i sa XIV beogradskom gimnazijom,“ rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti, Anđelka Jeremić.

Zanimljivo je i da u Gugl učionici literarne sekcije ima više od sto aktivnih članova koji se rado uključuju u različite programe. Jednako rado čitaju knjige i stručnu literaturu koju im, u digitalnoj formi, predlažu profesorke. „Almanah“ od 2014. godine priređuju u PDF izdanju.

Na svečanosti uručenja održanoj u subotu, 28. januara, na Filološkom u Beogradu prisustvovala je prošlogodišnja urednica Almanaha, Teodora Mitrović, sada student prve godine fakulta na odseku za francuski jezik, pored ostalog naglašava sadašnja urednica, Anja Krunić, učenica trećeg razreda filološkog smera Valjevske gimnazije.

„U literarnoj sekciji negujemo bliskost i podstičemo kreativnost članova, diskusije o pročitanim delima, a česte su i van nastave, u privatnim razgovorima. Naša Gugl učionica je veoma aktivna i pored ostalog, profesorke nam šalju literaturu o različitim delima, kao i događajima. Takav pristup je posebno pogodan za učenike – putnike, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju svim manifestacijama.

Časopis sadrži nagrađivane sastave naših učenika, kao i prozne i poetske radove, ali i besede, dramske radove i tekstove sa časova kreativnog pisanja. Posebno bih izdvojila da imamo „Zbornike“ koji su delo učenika nastalih tokom tematskih okruglih stolova,“ naglasila je učenica Valjevske gimnazije, Anja Krunić, urednik “Almanaha”.

Prvom nagradom nagrađena je lingvistička sekcija koja priređuje časopis Naša reč, najnoviji školski list pokrenut pre nekoliko godina. Prethodno izdanje je već ovenčano drugom republičkom nagradom.

Rukovodilac je profesorka Milena Petrović koja je naglasila da se, kroz rad sa učenicima trude da očuvaju srpski jezik i da je upravo pristigla nagrada, osma po redu koju osvajaju članovi lingvističke sekcije Valjevske gimnazije.

„Nagrada je upravo potvrda rada i kontinuiteta. Mislim da, kada govorimo o časopisu, u narednim godinama tek predstoji još nagrada s obzirom na to da su naši učenici uvek rado spremni da se bave temama koje se odnose na naš jezik, takođe i da učestvuju u mnogim akcijama,“ pri tome podsetivši na uspešnost programa priređenih povodom Dan pismenosti, kao i Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Prvu republičku nagradu je osvojio časopis lingvističke sekcije koji je uređivala Đurđa Krstić, maturantkinja IT odeljenja, sa tehničkim urednikom Stefanom Andrićem, učenikom odeljenja II4. Nagrađen je i prošlogodišnji broj koji su uređivale sadašnje maturantkinje Lenka Nikolić, koja je jedan od inicijatora pokretanja časopisa, u tehničkoj saradnji sa Katarinom Radmilović. „Naša reč“ je podeljen u osam celina i čini raznovrsno izdanje. Učenica drugog razreda Valjevske gimnazije, Sara Janevski, urednica narednog broja naznačila je da ga već pripremaju i da se trudi da održi kvalitet časopisa ostvaren u prethodnom periodu.

Novinarsku sekciju u Valjevskoj gimnaziji vode profesorke srpskog jezika Danijela Golubović i Kruna Glušac.

Trećom nagradom nagrađen je prošlogodišnji broj školskog časopisa Gimnazijalac koji je uređivala tadašnja maturantkinja filološkog smera, Milica Rakić, sa tehničkim urednicima: Đurđom Simić, učenicom III-3 i profesorkom Sanjom Gnjato.

Prema rečima Đurđe Simić, treća nagrada koju je ovog puta dobio časopis „Gimnazijalac“ je među brojnim odličjima i istovremeno im predstavlja podstrek da usvoje kritike i budu još bolji.

Novinarska sekcija je veoma detaljno obradila teme, dešavanja i aktivnosti koje naša škola organizuje,“ pri tome podsetivši na tekstove o predstavi izvedenoj na nemačkom jeziku „Lajanje na zvezde“, izveštaje o ekskurzijama učenika, potom sa književnih večeri i tribina, kao i izveštaj o prošlogodišnjem XXIX poetkom konkursu, uz niz interesantnih rubrika.

Sadašnja urednica, Anja Ćuk, učenica trećeg razreda, je naznačila da će u junu biti 50 godina od objavljivanja prvog broja časopisa Gimnazijalac tako da će naredno izdanje obuhvatiti i taj period.

S obzirom da je ovaj, 107. broj časopisa Gimnazijalac osvojio nagradu, samim tim postavio je visoke kriterijume. Mi ćemo dati sve od sebe da, ako ne prestignemo, onda da sustignemo te kriterijume.

Prema rečima direktora i profesora matematike, Predraga Jevtića, u Valjevskoj gimnaziji su veoma ponosni na činjenicu da osvojene republičke nagrade Društva za srpski jezik i književnost oslikavaju angažovanje učenika svih smerova iz škole.

Inače, već sledećeg vikenda počinju školska takmičenja iz srpskog jezika, kao i određenih opštih predmeta. Potom, u subotu, 11. februara, Valjevska gimnazija u saradnji sa Matičnom bibliotekom priređuje program „Obećala si da ćeš biti večna“ posvećen Desanki Maksimović.