13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA MILANU RAKIĆU U MIONICI
književnik i diplomata Milan Rakić Osnovna škola spomenik Mionica Objektiva.rs Valjevo

SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA MILANU RAKIĆU U MIONICI

Autor 30/09/2022

Povodom svečanog otvaranja spomenika Milanu Rakiću ispred istoimene škole u Mionici, danas, 30. septembra 2022. godine, u 13 časova, biće priređena prigodna svečanost kojoj će prisustvovati ministar, Nikola Selaković.

Prema najavama organizatora, ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije, Nikola Selaković, svečano će otvoriti spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću. Prisutne će pozdraviti i predsednik opštine Mionica, Boban Janković, kao i autor spomenika, akademski vajar i profesor, Zoran Ivanović.

Spomenička figura je urađena u visini od 3,5 metra, postavljena je u novoformiranom parku ispred osnovne škole u Mionici koja od 2002. godine nosi naziv Milan Rakić i upravo datum njegovog rođenja, 30. septembar, izabran je za današnju svečanost.

Podsećanja radi, književnik i diplomata, Milan Rakić, rođen je u Beogradu, 1876. godine. Pravni fakultet završio je u Parizu. Po povratku u Srbiju se zaposlio kao pisar u Ministarstvu inostranih dela 1904. godine. Kasnije, bio je diplomata u Srpskom konzulatu u: Prištini, Skoplju, Solunu i Skadru, dok je diplomatsku karijeru završio sa mesta “izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra prve grupe” u Rimu gde je službovao od 1927. do 1933. godine.

Njegov otac bio je književnik, prevodilac, političar i ekonomista, Dimitrije Mita Rakić, rođen u Mionici, po novom kalendaru, 27. oktobar 1846. Studirao je u Minhenu, Cirihu, Getingenu i Londonu, da bi se nakon školovanja, 1871. godine vratio u Srbiju i počeo da predaje u Gimnaziji u Šapcu, odakle ubrzo prelazi u Beograd. Bio je i urednik političkog lista “Vreme”. Uz književni rad, pisao je i ekonomske rasprave. Prevodio sa: ruskog, francuskog, engleskog i nemačkog. Prvi je preveo roman “Jadnici” Viktora Igao na srpski jezik, štampan u 20 svezaka od 1872. do 1886. Godine 1881. dao je nacrt Zakona o slobodi štampe. Bio je ministar finansija u kabinetu Nikole Hristića od 26. aprila 1888. dok nije podneo ostavku 20. oktobra, a penzionisan je naredne 1889. godine. Bio je oženjen Anom, ćerkom Milana Đ. Milićevića, imali su ćerku Ljubicu i sina Milan, poznatog književnika i diplomatu kod je deda po ocu, Jevrem, sreski kapetan u Mionici, podstakao na školovanje u inostranstvu.

Svečanost otvaranja spomenika Milanu Rakiću kod škole u Mionici, u Kneza Grbovića 31, je danas u 13 časova.