25/05/2024
Najnovije vesti
Brankovina Spomen kompleks nagrada Ljubomir Nenadović Matična biblioteka Valjevo Objektiva.rs FOTO Dragan Krunić

SVEČANOST URUČENJA NAGRADE DESANKA MAKSIMOVIĆ

Autor 15/05/2022

Prestižno priznanje, nagrada “Desanka Maksimović” za ukupan doprinos poeziji, ovogodišnjem laureatu Živoradu Nedeljkoviću, tradicionalno biće uručeno u ponedeljak, 16. maja 2022. godine, od 12 časova, u mestu od posebnog kulturno – istorijskog značaja.

Svečanosti u Spomen – kompleksu, prethodi “Poetski čas valjevskih đaka u spomen Desanki” na Trgu pesništva u Valjevu, od 11 časova, 16. maja.

Ovogodišnji laureat, Živorad Nedeljković, književnik

Tradicionalno, u 12 sati u Brankovini je polaganja cveća na humku Desanke Maksimović. Potom, nakon pozdrava od strane predstavnika Grada Valjeva i Zadužbine Desanka Maksimović biće saopštena odluka žirija, u sastavu: profesor dr Goran Maksimović, profesor dr Đorđe Despić, doc. dr Branko Vraneš, dr Slađana Ilić i Vojislav Karanović, koji je jednoglasno odlučio da nagrada “Desanka Maksimović” za 2022. godinu pripadne književniku, Živoradu Nedeljkoviću.

Pored ostalog, u obrazloženju žirija je navedeno da je Živorad Nedeljković pesnik koji je nesumnjivo dao doprinos savremenoj srpskoj poeziji.

Nedeljković suštinski upućuje na saznanje da je umetničko stvaralaštvo jedinstveni svet i da u njemu nema stvarne razlike između periferije i centra, između velikih i malih stvari, između prošlosti i sadašnjosti, a ako ta razlika i postoji onda je za pesnika “periferija” prednost koja mu donosi mir, samoću i neposredni dodir sa izvornim oblicima života i prirodom.”

Živorad Nedeljković je rođen u Kraljevu, 5. decembra 1959. godine. Do sada je ostvario raskošan pesnički opus: “Pogrešna prognoza” (1991), “Majka” (1994), “Tutin i još pedeset pesama” (1998), “Jezik uveliko” (2000), “Tačni stihovi” (2001), “Sušti poslovi” (izabrane i nove pesme, 2002), “Negde blizu” (2003), “Drugi neko” (2005), “Ovaj svet” (2009), “Neumereni rad godina” (izabrane pesme, 2011), “Talas” (2012), “Ulazak” (2014), “Dete” (2019), “Najlepše veštine” (za decu, 2020).

Organizatori svečanosti uručenja književne nagrade su Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva i Zadužbina Desanke Maksimović, dok Narodna biblioteka Srbije u Beogradu priređuje Okrugli sto o poeziji slavodobitnika prestižnog priznanja.

Takođe, u ponedeljak, 16. maja 2022. godine, od 17 sati, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije biće proglašen pobednik 30. poetskog konkursa za srednjoškolce “Desanka Maksimović”. Tom prilikom, biće promovisana zbirka “Pesme” prošlogodišnjeg pobednika, Konstantina Filipovića, bivšeg učenika Valjevske, sada maturanta Karlovačke gimnazije.