06/12/2023
Najnovije vesti
Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac Saint Basil od Ostrog 12. maj prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

SVETI VASILIJE OSTROŠKI

Autor 12/05/2022

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u Popovom polju, 28. decembar 1610. godine. Srpska pravoslavna crkva i vernici Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, episkopa zahumskog i srpskog pravoslavnog svetitelja, praznuju 12. maja.

Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, Popovo polje, nadomak Trebinja u Hercegovini od majke Ane-Anastasije, devojačko prezime Đurica, i od oca Petra Jovanovića, u bogobojažljivoj porodici hercegovačkih težaka. U strahu od danka u krvi, roditelji su Stojana već u dvanaestoj godini poslali u skroviti manastir Zavalu, u kojem je već tada igumanovao njegov stric, iguman Serafim. Tamo je učio crkvenu pismenost. Posle nekoliko godina, Stojan prelazi u trebinjski manastir Tvrdoš, gde nakon manastirske škole, prima monaški postrig i sveštenički čin, postavši paroh popovopoljski.

Vasilije Ostroški upokojio se 29. aprila 1671. godine. Njegove mošti i grob čuvaju u manastiru u Ostrogu, iznad Nikšića u Crnoj Gori, koji je posvećen svetitelju. U Ostrogu svake godine na Trojičine dane priređuju veliki Narodni sabor.