25/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Tadić, poverenik GrO Zdrava Srbija Valjevo: “Prilika da pokažem sve što nisam mogao u SNS jer sam sputavan”
Nebojša Neša Tadić FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

Tadić, poverenik GrO Zdrava Srbija Valjevo: “Prilika da pokažem sve što nisam mogao u SNS jer sam sputavan”

Autor 02/08/2023

Odbornik u Skupštini Valjeva, Nebojša Tadić, prvi put se, na konferenciji za novinare, obratio javnosti u svojstvu poverenika Gradskog odbora Zdrave Srbije u našem gradu.

“Posle mog istupanja iz članstva Srpske napredne stranke, kao i odborničkog kluba SNS u Skupštini  grada Valjeva, nameravao sam da nastupam kao nezavisni odbornik u Skupštini, u javnosti i medijima. Međutim, ubrzo su mi se javili predstavnici Zdrave Srbije sa predlogom da pristupim u njihovo članstvo. Posle više susreta u Valjevu i na Zlatiboru postigli smo sporazum i učlanio sam se u Zdravu Srbiju.

Kada sam potpisao pristupnicu našalio sam se rekavši “…da je ovo sada formalno pristupanje a da sam ja od rođenja u Zdravoj Srbiji jer sam rođen, odrastao i vaspitavan u takvoj porodici…”

Znači, ideologija Zdrave Srbije je nacionalno demokratska i konzervativna, ona koju sam tražio i u strankama SPaS i SNS i koju sam tamo pronašao samo delimično.  Kao što znate SPaS je brzo utopljen u SNS pa sam se tako i ja našao u članstvu SNS.

Polovina SNS pripada ili teži nacionalnoj ili nacionalno demokratskoj ideologiji ali sam stekao utisak da nisu spremni da oslobode Valjevo od jugoslovenskih komunističkih kadrova i sistema koji su oni razvijali i nametnuli Valjevu u poslednjih skoro osam decenija. Taj sistem je bolestan i zarobio je sve potencijale Valjeva. Taj sistem drži zarobljene i zdrave potencijale SNS u Valjevu.

Nije mi bilo teško da se dogovorim sa Milanom Stamatovićem predsednikom Zdrave Srbije. Iz njegovog delovanja poslednjih decenija svako je mogao da vidi da ime stranke, njen program i ideologija nisu mrtva slova na papiru. Taj naziv i taj program nisu napisani kao neki zgodan propagandni trik koji treba da zaseni i prevari birače. Ubeđen sam da se radi o neodustajnim ciljevima i načinu života.

Kao što znate Milan Stamatović već nekoliko mandata upravlja opštinom posle ubedljivih pobeda u svojoj opštini Čajetina. Uspeo je u jednoj maloj planinskoj opštini (varošici) da suštinski porazi jugoslovensko komunističko nasleđe, zaleči sve rane i povrati srpski karakter Čajetini i posebno Zlatiboru. Pored svih pritisaka iz raznih otuđenih centara moći, kao nepopravljivi lokalpatriota, Milan Stamatović je uspeo Zlatibor da preobrati, od vikend naselja koje je rezervisano za titoističku elitu, u moderan svetski turistički centar sa jasnim srpskim karakterom. Zlatibor se tako sistematski i pametno razvija da sam siguran da će u sledećih dvadesetak godina postati jedan od najmodernijih i najvećih gradova u Srbiji. Sve to je bilo moguće jer je gospodin Stamatović uspeo da odbrani ustavno i zakonsko pravo na lokalnu samoupravu.  Uspeo je da odbije sve napade oholih ministara i odnarođenih centara moći iz Beograda i nekih susednih država koji decenijama pokušavaju da zagospodare Zlatiborom.  Uspeo je jer nikada nije izigrao narodnu volju koja mu daje poverenje od preko 60% na svakim izborima.

Zdrava Srbija u kontinuitetu postiže odlične rezultate u celom Zlatiborskom odnosno Užičkom okrugu. U razgovorima koje smo vodili poslednjih nedelja, shvatio sam da je plan Zdrave Srbije da ozbiljno proširi svoje delovanje i uticaj na Kolubarski okrug i posebno grad Valjevo. Ta njihova spremnost da svoja iskustva odličnog upravljanja lokalnim samoupravama prenesu na Valjevo je posebno uticala da ubrzam svoju odluku o pristupanju Zdravoj Srbiji jer Valjevo već decenijama nije potpuno u rukama valjevskih institucija i građana.

Koristim ovu priliku da se zahvalim Milanu Stamatoviću i njegovim saradnicima na poverenju da predstavljam Zdravu Srbiju u Skupštini Valjeva kao i da preuzmem funkciju Poverenika Gradskog odbora Zdrave Srbije u Valjevu.

Ta njihova odluka je bila ključna da prelomim i pristupim Zdravoj Srbiji. Nisam željan funkcija naročito ako su fiktivne. Odrekao sam se svih funkcija u SNS i napustio njihovo članstvo jer su te funkcije bile fiktivne i nisu davale ni minimalnu šansu za delovanje i sprovođenje ideja i poslova koji će biti u funkciji građana i koji će voditi ka preporodu i vaskrsu Valjeva naših đedova. Funkcija koju sam dobio, poverenika Grdaskog odbora Valjevo, me dodatno obavezuje jer mi daje šansu za slobodno delovanje u skladu sa mojim uverenjima.

Ovo je prilika da pokažem sve ono što nisam mogao u okviru SNS jer sam sputavan i jer su sabotirani i oni poslovi koje mi je poverila Skupština Valjeva.

Pre svega mislim na opstrukciju obeležavanja mesta, takozvanih pasijih grobalja, gde leže neopojane kosti stotina nevino pogubljenih civila kao i spomenika planiranog u centru Valjeva. Zdrava Srbija ima svoj Gradski odbor u Valjevu kao i organizovanu kancelariju odnosno sedište. Kao novi Poverenik, planiram da sistematično, korak po korak, omasovim članstvo Zdrave Srbije. Takođe, pokrenuću i staviti u funkciju razvoja Gradskog odbora sve potencijale postojećeg odnosno zatečenog članstava stranke. Uspostaviću redovne konferencije za medije kao i redovnu komunikaciju sa medijima i građanima putem saopštenja. Pokrenuću i druge forme delovanja, kao što su tribine, obilasci terena a posebno sela, kako bi imali direktnu komunikaciju i razmenu informacija sa građanima.

U Skupštini i van nje ćemo delovati opoziciono ali se nećemo ustručavati da podržimo neke odluke i predloge koji su od opšteg značaja za razvoj Valjeva i boljitak posebno ranjivih kategorija stanovništva. Moja obaveza a i velika želja je da u sledećih pola godine pripremim Gradski odbor za sigurne Lokalne i potencijalne Republičke izbore.

Milan Stamatović i njegovi saradnici su uvereni da posedujem dovoljno iskustva, znanja i energije da pripremim stranku u Valjevu za ozbiljan i uspešan nastup na predstojećim izborima. Posao nije mali a vremena nema previše. U Valjevu je konkurencija velika jer Valjevo ima veliku i bogatu političku tradiciju. Učiniću sve da opravdam ukazano povrenje.

Ostalim učesnicima u političkom životu Valjeva, medijima i građanima poručujem: Zdrava Srbija će u Valjevu voditi pozitivnu kampanju. Ni jednu stranku ili grupu građana nećemo tretirati kao neprijateljsku.  Nećemo voditi protiv bilo koga prljavu kampanju pa očekujemo isto takvo ponašanje prema Zdravoj Srbiji, njenom članstvu i Gradskom odboru.

U tom smislu, podržavamo sporazum koji su postigli gradski odbori većine opozicionih stranaka koje deluju u našem gradu”…o nenapadanju, zajedničkoj kontroli izbora i solidarnosti u slučaju da neko bude izložen prljavoj kampanji…” Za sada imamo preporuku od Predsednika i Izvršnog odbora Zdrave Srbije da se pripremamo za samostalni nastup na Lokalnim izborima. Tako ću i razvijati i usmeravati delovanje Gradskog odbora Zdrave Srbije ovde u Valjevu.

Ukoliko to prilike budu nalagale, neposredno pred izbore, ne isključujemo mogućnost neke predizborne koalicije.  Ako bi se to desilo, to bi bila programska koalicija sa srodnim strankama koje imaju ideju da uspostave stvarnu lokalnu samoupravu jer im je Valjevo na prvom mestu.

Verujući da će Zdrava Srbija u Valjevu svojim delovanjem pomoći da se politička scena u Valjevu uozbilji i podigne ambiciju, tako da od našeg grada napravi lokomotivu u neophodnom nacionalnom, građanskom i državnom preporodu Srbije”, rekao je poverenik GrO Zdrava Srbija, Nebojša Tadić, odbornik u Skupštini Valjeva.