13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Tadić prisustvovao otvaranju „Kraljeve česme“
Matija-Beckovic-Nebojsa-Tadic-Kraljeva-cesma-u-Beogradu-09-10-2023-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Tadić prisustvovao otvaranju „Kraljeve česme“

Autor 10/10/2023

Nakon restauracije, u Lisičjem potoku u Beogradu otvoren je Spomen park „Kraljeva česma“ koji nosi naziv Nj. K. V. Aleksandra I, na dan sećanja na 9. oktobar 1934. godine kada je u Marselju izvršen atentat. U znak sećanja „Kraljeva česma“ je prvi put otvorena 1936. godine.

Na juče održanoj svečanosti otvaranja prisustvovao je predsednik Gradskog odbora „Zdrava Srbija“ Valjevo, Nebojša Tadić, koji se potom obratio javnosti putem saopštenja, koje prenosimo u celini.

„Juče je u Lisičjem potoku, na mestu gde su pobijene hiljade nevinih beogradskih civila od strane novouspostavljene vlasti jugoslovenskih komunista, Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić svečano otvorio izgrađeni Spomen park Kraljeva česma.

Zavod za zaštitu spomenika je rekonstruisao i obnovio Kraljevu česmu posvećenu Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću koji je na današnji dan ubijen 1934.godine u Marselju.

Na česmu je vraćen monogram Kralja Aleksandra kao i stihovi uklesani u kamenu.

Gradsko zelenilo i ostala gradska i državna javna preduzeća su potpuno u svakom smislu uredili nekada zapušteni prostor koji je sablasno izgledao prethodnih decenija.

Sada je to ponovi park u koji će ponovo dolaziti srpski građani i porodice kao što su to činili pre Drugog svetskog rata kada je tu bilo jedno od omiljenih izletišta Beograđana.

Sveštenici SPC predvođeni izaslanikom Patrijarha srpskog Porfirija o. Ilijom Šmigićem osveštali su Kraljevu česmu i služili su Parastos Kralju Aleksandru Karađorđeviću i svim nevino umorenim civilima od strane boljševika a na ovom mestu.

Delegacija Vojske Srbije, intelektualci, nacionalne organizacije i udruženja, političke partije i građani položili su vence i cveće na ovu spomen česmu.

Predsednik Gradskog odbora Zdrave Srbije Nebojša Tadić ovom prilikom se susreo sa članovima udruženja Kraljevina Srbija, U ime naroda, Srpska stvar, Ravnogorski pokret, Pokret obnove kraljevine Srbije, Srđanom Cvetkovićem, Matijom Bećkovićem, Mirkom Jovićem, Komandantom specijalnih jedinica Republike Srpske generalom Milenkom Karišikom, Gradonačelnikom Beograda Šapićem i brojnim građanima kao i ratnim veteranima.

Svi su mu postavili pitanje koje i mi sada postavljamo:

Kako je to moguće da u Beogradu Gradonačelnik, sve gradske institucije i sve  državne institucije ne samo  ne sprečavaju podizanje spomenika i spomen parkova nevinim civilnim žrtvama komunističkog posleratnog terora nego učestvuju u finansiranju i gradnji spomenika i spomen parkova, što nije slučaj u Valjevu?

Kako je moguće da Beograd ima koalicionu vlast SNS i SPS koja ne sprečava utvrđivanje istorijske istine bez koje nema nacionalnog pomirenja koje čekamo skoro osam decenija a u isto vreme u Valjevu gde navodno vlada samo SNS se to agresivno i podmuklo sprečava?

Ko to ustvari vlada u Valjevu?

Da li su to neki kripto ( prikriveni ) komunisti i titoisti koji drže pod svojom šapom Gradski odbor SNS i sve nadležne gradske institucije i komisije?

Da li je Gradonačelnik Gojković svestan ove situacije?

Verujemo da je Valjevu preko potreban novi i drugačiji saziv Gradske Skupštine koji će osloboditi sve gradske institucije i nadležne komisije kako bi i u Valjevu došlo do otkrivanja i očuvanja istorijske istine preko potrebne za ispravljanje nepravdi i izmišljotina koje drže širom Valjeva neopojane grobnice koje se i dalje vode kao “pasija groblja”.

Nevine žrtve vape za opelima dostojanstvenim i obeleženim grobnicama, za voštanicama koje će njihovi rođaci i potomci slobodno paliti i gde će sveštenici služiti Pomene i Parastose.

Zdrava Srbija Valjevo će preko svog Predsednika i Gradskog odbora kandidovati ovo pitanje kao jedno od najbitnijih u svom programu za nastupajuće lokalne izbore koji će se održati u Valjevu verovatno u maju sledeće godine.

Zdrava Srbija Valjevo će po tome kakav odnos prema ovoj ” živoj rani” svake valjevske porodice birati koalicione partnere za pre i posle tih izbora.“