14/07/2024
Najnovije vesti
Nebojsa-Tadic-odbornik-u-Skupstini-Grada-Valjevo-i-Zdrava-Srbija-prenosi-Objektiva.rs-vesti

Tadić: “Valjevo na prvom mestu”

Autor 06/10/2023

Odbornik Nebojša Tadić, poverenik “Zdrave Srbije” u Valjevu, danas je održao konferenciju za novinare.

“Pozvao sam Vas ovde u salu Skupštine grada kao odbornik jer se nalazimo pri kraju mandata koji smo dobili od građana Valjeva pre tri i po godine. Verujem da mnogi nisu ni svesni da im je protekao skoro celi mandat a da nisu ništa uradili po čemu bi bili zapamćeni.

Više od polovine odbornika ni jednom nije diskutovao ni na jednu temu i ni po jednoj tački dnevnog reda. Ostaće zapamćeni po tome da su bili deo glasačke mašinerije i klasični dizači ruku.

Mogu slobodno da kažem da su izneverili narodnu volju.

Slobodan sam da kažem da su ove tri i po godine što se tiče valjevske skupštine, godine propuštenih šansi i izneverenih očekivanja mnogih građana. Opredeljen sam da sva svoja životna i poslovna iskustva, svo svoje vaspitanje koje sam primio u porodici, svu svoju energiju i kontakte ugradim u borbu za politički program koji se može izraziti u samo jednoj rečenici: VALJEVO NA PRVOM MESTU.

U svom prvom obraćanju odbornicima Skupštine, prilikom njenog konstituisanja, sa velikim zanosom i ogromnim nadanjima sam pokušao da ubedim i sve ostale odbornike bez obzira da li su izabrani na listi SNS-a ili na listi malobrojne opozicije da sve učinimo da to bude opšti princip, da se svi oko toga složimo.

To nije bio izraz mog neiskustva jer život me je vodio tako da sam upoznao i neke ključne i vodeće ljude iz Srbije, iz svih svera života, pa i politike.

Verovao sam da će svi tada izabrani odbornici i novi mladi gradonačelnik koji nije opterećen bilo kakvim lošim političkim nasleđem, prepoznati istorijsku šansu da izvršimo mobilizaciju svih potencijala Valjevaca, ma gde oni živeli.

Iako sam izabran na opozicionoj listi Srpskog patriotskog saveza, jasno sam stavio do znanja da u Skupštini Valjeva neću delovati kao partijski vojnik već da ću se ponašati kao predstavnik moje porodice, mojih prijatelja, komšija i kao Valjevac. Kada je SPAS doneo odluku da se integriše u SNS, nisam odmah po inerciji pristupio u članstvo vladajuće stranke.

Jasno sam stavio do znanja da me ne interesuju privatna zadovoljenja funkcijama i drugim privilegijama. Pošto sam od najvažnijih ljudi iz gradske vlasti i vrha SNS-a Valjeva dobio garancije  a će moje programske inicijative biti prihvaćene i realizovane, pristupio sam u članstvo gradskog odbora SNS-a.

Taj dogovor nije bio samo usmeni već sam tada sve to napisao i predao svima, a to je zavedeno prijemnim pečatima tih najvažnijih gradskih kancelarija.

Uz puno opstrukcija neke od inicijativa su prihvaćene ali nikada sprovedene do kraja. Uvek su pronalaženi izgovori za odugovlačenje I prebacivanje realizacije na „slepi kolosek“ .

Tako se desilo da se blokiraju čak i one inicijative koje su prihvaćene odlukama i zaključcima Skupstine grada.

Navešću one glavne:

– anketni odbor za utvrđivanje istine o žrtvama posle ratnog terora jugoslovenske komunističke vlasti nad nevinim valjevskim civilima,

– pokretanje proizvodnje i brendiranje valjevskog kačkavalja (delimično ostvarena inicijativa),

– regulacija saobraćaja u Karađorđevoj i Pantićevoj ulici,

– zanemarivanje inicijative Beograd u Valjevu,

– ignorisanje inicijative o povezivanju opština Ljubovija i Bajina Bašta sa gradom Valjevom,

– inicijativa džudo u škole je delimično ostvarena formiranjem džudo udruženja i kupovinom strunjača, ali načelnik Školske uprave se oglusio o ovu inicijativu.

Smatram da nije sve deo zavere protiv mog odborničkog rada već veliki udeo u nerealizovanju Skupštinskih zaključaka i odluka se može pripisati nesposobnostima kadrova koji su se našli skriveni na listi iza tada omiljenog političara u narodu.

Shodno tome napustio sam odbrorničku grupu SNS kao i članstvo u toj stranci. Nisam to učinio jer sam razočaran ili očajan, jednostavno zaključio sam da ne vredi da sedim u društvu koji se poigravaju sa temama koje nisu za igru. Na kraju, ne želim da sedim sa onima koji ne sprovode ni svoje vlastite odluke i zaključke.

Vreme koje je iza nas se ne može vratiti, propuštene šanse takođe. Neću sada da kažem da se u našem gradu ništa ne radi i da je sve u ove tri ipo godine rađeno loše i naopako. Urađeno je mnogo toga po pitanju popravljanja i izgradnje infrastrukture. Otvorena su mnoga radna mesta pokretanjem proizvodnje u novim fabrikama. Nažalost Skupština Grada Valjeva nije kreirala ta ulaganja. Odluke o tome koja vrsta proizvodnje će biti pokrenuta nisu donete u skladu sa interesima i potencijalima Valjeva.

Odluke su donošene u skladu sa interesima krupnog kapitala i to onog globalnog, inostranog koji traži nekvalifikovanu i jeftinu radnu snagu. Za te investicije sam i ja glasao verujući da će to pokrenuti odbornike naše skupštine na kvalitetniji rad.

Verovao sam da su nama potrebna ulaganja u preradu hrane što bi oživelo valjevska sela ali kao što znate nema toga ni u naznakama.

O svojim planovima o ovome ću govoriti vise u toku redovnih lokalnih izbora koji će se u Valjevu sprovesti sledeće godine, a ne u vanrednom terminu kao što je to slučaj sa Osečinom i Ljigom I nekoliko desetina opština i gradova širom Srbije.

Nisam se povukao posle povlačenja iz SNS-a.

Svoju borbu za VALJEVO NA PRVOM MESTU nastavio sam kroz Zdravu Srbiju koja se pokazala kao stranka koja je sposobna da tamo gde vlada koristi sve ono što garantuje ustav i zakoni o lokalnoj samoupravi.

Poznato je da je Milan Stamatović u poslednjih dve decenije postavio opštinu Čajetina i Zlatibor na prvo mesto.

Na sledećim izborima tražićemo partnere koji će biti sposobni da formiraju skupštinsku većinu koja neće svoje nadležnosti prepuštati bilo kome izvan našeg grada”, odbornik u Skupštini Grada Valjeva, Nebojša Tadić, poverenik “Zdrave Srbije” u Valjevu.