30/05/2024
Najnovije vesti
HK Krusik sindikalci radnici FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo oktobar 2021

TEŠKA SITUACIJA U HK KRUŠIK

Autor 08/10/2021

Predstavnici reprezentativnih sindikata HK Krušika obratili su se javnosti zbog teške materijalne situacije. Navode da preduzeće nije u mogućnosti da ispuni sve obaveze prema zaposlenima, tako da radnici Krušika nemaju zdravstveno osiguranje od aprila.

Nije im povezan radni staž, za 2020. uplaćena su četiri meseca, za tekuću dva. Dug Krušika prema Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja je oko 170 miliona dinara, napominje Petrović. Dodaje da je prošle godine bilo 3300 radnika, sada 1200.

Predsednik Samostalnog sindikata, Branko Petrović, obratio se tokom konferencije za novinare, održane ispred glavne kapije ove Kompanije, koju su organizovala četiri reprezentativna sindikata HK Krušik: Samostalni sindikat, UGS Nezavisnost, Sindikat Sloga i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS.

OD APRILA BEZ ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Branko Petrović, predsednik Samostalnog sindikata
u HK Krušik

Zbog teške materijalne situacije u Krušiku, poremećaja proizvodnje, preduzeće Krušik nije u mogućnosti da sve svoje obaveze ispune prema radnicima i raznim dobavljačima. Glavno i osnovno pitanje, zbog kog smo mi vas danas ovde pozvali, to je pitanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih u Krušiku. Od aprila meseca radnici Krušika nemaju overene zdravstvene knjižice, samim tim se ne mogu lečiti. U ovoj teškoj situaciji, mislim da nije humano da zaposleni i članovi njihovih porodica nisu u mogućnosti da se adekvatno leče. Prema našim saznanjima, Krušik duguje prema Fondu za zdravstveno osiguranje oko 170 miliona dinara koje nije u mogućnosti da uplati“- naglašava Branko Petrović, predsednik Samostalnog sindikata.

Sa obzirom da je država većinski vlasnik Krušika, mi smo se obraćali resornim ministarstvima, premijerci, predsedniku države, sa apelom za pomoć, da se ovaj problem definitivno reši.”

Evo do današnjeg dana mi nismo uspeli da overimo zdravstvene knjižice. U Krušiku se trenutno overavaju samo za hitne slučajeve i do sada je overeno negde oko 370 zdravstvenih knjižica i to na rok od 15-tak do mesec dana. Prema tome, želimo da ovim putem apelujemo na resorna ministarstva, premijera i predsednika države, da radnicima Krušika iznađu mogućnost da se overe zdravstvene knjižice.”

SELEKTIVNO UPLAĆEN RADNI STAŽ

Prilikom obraćanja, Petrović ističe i problem isprekidanog radnog staža.

Pored neplaćanja svih dažbina Krušika, a tu moram napomenuti da se i selektivno uplaćuje Fondu PIO, tako da imamo praznine u radnom stažu. Prošle godine uplaćeno četiri, u ovoj godini svega dva meseca. Znači, to je jedno od pitanja koja muče sve zaposlene u Krušiku” – navodi Branko Petrović u izjavi za medije koju smo preneli u celini.

ZAPOSLENIH OKO 1200

Odgovarajući na pitanja novinara, Petrović navodi da je trenutno u HK Krušik ima oko 2500 radnika.

Bilo nas je 3300, ali dosta radnika je dobilo otkaze i u stalnom radnom odnosu je oko 1200 radnika, ostali su pod ugovorom. Prima se selektivno, svaka dva meseca, po 50-tak novih, mladih radnika.”

Takođe navodi da imaju posla u smanjenom obimu, ali i da u najavi ima nekih ugovora.

Trenutno čekamo pomoć. Očigledno da ovde, bez pomoći države, Krušik neće moći sam, iz sopstvenih sredstava, da izađe iz ove krize.”

UMANJENE ZARADE

Na naše pitanje zbog čega su potpisali aneks kolektivnog ugovora, nakon čega su radnicima sa nižim grupama, odnosno koeficijentom, dodatno umanjene zarade, Petrović odgovara:

Mi smo potpisali novi Kolektivni ugovor. Vagajući situaciju kakva je u fabrici, da je teško, nedostatak posla, na prvom mestu nam je bio interes fabrike. Mi smo pristali, zajedno sa poslodavcem, da potpišemo ugovor gde smo išli na smanjenje nekih prinadležnosti koje je imao sindikat, poput regresa, toplog obroka i minulog rada.”

Na insistiranje zbog čega su prihvatili takve uslove koji su se odrazili na zarade, Petrović kaže:

Pa, odrazilo se. Znate šta, u Krušiku od kad je uvedena minimalna cena rada koju država određuje na godišnjem nivou, mi imamo uvek dvostruku cenu, zato što Krušik nikad nije bio u prilici da ispoštuje minimalnu cenu rada kao početnu i da to bude jedinica, nego smo uvek imali dvostruku cenu” – pojašnjava Petrović, predsednik Samostalnog sindikata, koji se obratio na konferenciji koju su, ispred glavnog ulaza u HK Krušik, organizovala četiri reprezentativna sindikata fabrike: Samostalni sindikat, UGS Nezavisnost, Sindikat Sloga i ASNS – Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.