25/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo Objektiva.rs vesti Foto Dragan Krunić Narodni muzej Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić 16 03 2022 uoči Dana grada 20. marta 2022. godine

“TRAGOM JEDNE ZABORAVLJENE IDEJE” U MUZEJU

Autor 16/03/2022

Povodom Dana grada Valjeva u Galeriji Narodnog muzeja u nedelju, 20. marta, od 11 sati, biće svečano otvorena izložba “Tragom jedne zaboravljene ideje“. Autor izložbe je istoričar dr Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik.

Početna ideja i pitanja bili su gde i na koji način je tokom 130 godina obeležavana seča knezova valjevske nahije Alekse Nenadovića i Ilije Birčanina, koje su Turci pod Mehmed-agom Fočićem pogubili 4. februara 1804. godine “oko osamdeset hvati niže ćuprije, na poljicu do Kolubare” u Valjevu?

Poznato je da su pisac, Ljuba Nenadović i kralj Aleksandar Obrenović 1893. godine zasadili drvo na mestu seče knezova, ali tog stabla odavno nema. Potom je postavljen drveni krst, pa kameni spomenik, zatim biste koje i sada stoje ispred zgrade valjevskog Muzeja. Početkom februara 2004. godine, povodom obeležavanja dva veka od Prvog srpskog ustanka, otkriveno je spomen obeležje Seča knezova, rad vajara Milomira Mila Jevtića.

Prema rečima autora, ’30. godina prošlog veka postojala je ideja podizanja spomenika “Znamenitim Valjevcima palim u borbama za oslobođenje i ujedinjenje od 1804. do 1918. godine” na kome bi bili prikazani knezovi Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović, prota Matija Nenadović i vojvoda Živojin Mišić. Prema planu, bio bi postavljen na mestu sadašnje zgrade Doma kulture, a taj objekat bi bio neposredno iza, na mestu nekadašnje “Jablanice”.

Međutim, početak Drugog svetskog rata je onemogućio potpuno ostvarivanje ove ideje. Stižu planovi za veliki objekat Doma kulture, pa ranije predviđeni prostor nije dovoljno prostran i za veliki spomenik. Po završetku rata zaživela je ideja o “Spomeniku borcima revolucije” i uticajni vajar tog vremena, Vojin Bakić odlučuje da njegov rad, grandioznih dimenzija, bude postavljen na brdu Vidrak.

Traganja su autora, dr Vladimira Krivošejeva dovela do interesantnih razrada navedene ideje i zaključaka koje će prikazati u vidu fotografija, planova i crteža na izložbi “Tragom jedne zaboravljene ideje” u nedelju, 20. mart 2022. godine, u 11 časova, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu.