27/02/2024
Najnovije vesti

TRKA KROZ SRBIJU

Autor 30/10/2021

Član Gradskog veća zadužen za sport Vladimir Mišković, protekle sedmice sastao se sa delegacijom trke “Kroz Srbiju” Margit Savović i Zoranom Vukosavljevićem, iz Biciklističkog saveza Srbije.

Glavni razlozi posete bili su promocija biciklizma i unapređenje ovog sporta u našem Gradu, kroz međunarodno takmičenje u biciklizmu.

Prema rečima predstavnika Biciklisičkog saveza, trka “Kroz Srbiju” je višestruko značajna, zbog približavanja sporta deci i unapređenja turizma.

“Valjevo je poznato po kvalitetnim takmičarskim sportovima i ova trka bi bila odlična prilika za promociju Grada širom Srbije”, naglasili su delegati ovog značajnog međunarodnog takmičenja koje okuplja veliki broj inostranih ekipa i biciklista.

Međunarodna trka “Kroz Srbiju“ je među najznačajnijim biciklističkim takmičenjima u organizaciji Biciklistički savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, gradova kroz koje prolazi, i sponzora.

Podsećamo, ukupna dužina trke “Kroz Srbiju” iznosi više od 600 kilometara, koje takmičari prelaze tokom više etapa. Ove godine održana je u septembru, startujući iz Požarevca, a prva etapa je završena u Mionici. Odatle je oko 130 biciklista iz 22 ekipe vozilo do Čačka, potom Prijepolja i četvrtog dana cilj trke “Kroz Srbiju” bio je kod Mileševe.

Prva trka je održana 1939. godine, kada su biciklisti prešli stazu od 1.000 kilometara u nadmetanju za pehar od čistog zlata, nagradu koju je darovao Kralj Petar II.