19/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • U DOMU ZDRAVLJA VALJEVO NA RASPOLAGANJU DOVOLJNO VAKCINA PROTIV GRIPA
vakcina protiv sezonskog gria Dom zdravlja Valjevo Objektiva.rs

U DOMU ZDRAVLJA VALJEVO NA RASPOLAGANJU DOVOLJNO VAKCINA PROTIV GRIPA

Autor 19/11/2022

Od kraja septembra do 17. novembra protiv sezonskog gripa vakcinisano je 2.720 Valjevaca. Bez obzira što je u Srbiji potvrđen prvi slučaj gripa, ni sada nije kasno za zaštitu, a vakcina ima dovoljno.

Vakcinacija se sada sprovodi na drugom spratu Doma zdravlja – Odeljenje Medicine rada. Pacijenti vakcinu primaju sa nalogom, za koji treba da se jave svom izabranom lekaru. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje i traje 6 do 12 meseci.

Na raspolaganju je četvorovalentna “Vaksigrip tetra” vakcina koju mogu primiti deca već od navršenih šest meseci, trudnice i svi odrasli, uključujući i starije od 65 godina, kao i trovalentna “Torvaks flu“ vakcina, namenjena uzrastu od 18 do 65 godina.

Preporučena je svim građanima u pojačanom riziku, a to su hronični pacijenti sa kardiovaskularnim, plućnim, degenerativnim i malignim bolestima, dijabetesom, kao i hroničnim oboljenjima bubrega i jetre. Preporuka se odnosi i na trudnice, zdravstvene radnike, gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite. Neželjene reakcije su po pravilu blage i prolaze spontano, bez ikakve terapije, najduže za tri dana.
Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i alergiju na neku od komponenti vakcine.

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2022/23. opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcine su distribuirane i seoskim ambulantama (dostupne u danima kada rade ove ambulante) i Divčibarama.