18/05/2024
Najnovije vesti
Izlozba-Nasledje-o-etnografskoj-kolekciji-slikarke-Nadezde-Petrovic-24-04-2024-Gradska-galerija-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-region-News-Serbie

U Gradskoj galeriji otvorena izložba “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović”

Autor 25/04/2024

U novoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović” otkrivajući  manje poznate segmente života slikarke, nacionalne heroine, podlegle tifusu 3. aprila 1915. u valjevskoj bolnici u Velikom ratu.

Izložba “Nasleđe” je priređena povodom 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Autor je muzejski savetnik u Etnografskom muzej u Beogradu, Jelena Sekulović koja je autor i dvojezičnog pratećeg kataloga. Veoma lepo je opisana etnografska kolekcija koja se nalazi u raskošnim fundusima Etnografskog muzeja, dok su u posebnim prilozima fotografije predmeta i spisak literature.

U uvodnom tekstu “O jubileju i Nadeždi” Radivije Bojović, pored ostalog, navodi:

Nadežda Petrović je najpre svoj atelje u Minhenu ispunila “seljačkim tkanicama, delovima narodne nošnje i grnčarijom”, dok se na balovima 1899. godine rado pojavljivala u “kostimu srpske seljanke.” Kosovskim vezom bili su ukrašeni njena platnena haljina i sivi kostim “tkan u Leskovcu”, sa bluzom od prizrenske svile. Oko vrata je nosila dugačak lanac za sat sa “dve filigranski izrađene rozete na krajevima”. Takođe, navodeći da: “U pogledu zaštite etnografskog nasleđa, Nadežda Petrović je smatrala da “šare pre svega treba po narodu prikupiti i čuvati ih u muzejima”.

Izložba “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović” u novoj Gradskoj galeriji u Valjevu traje do 12. maja.

Nova Gradska galerija, na Trgu vojvode Živojina Mišića u Valjevu, za posete je otvorena, od utorka do subote, od 10 do 18 sati (ulaz u postavku do 1730) i nedeljom, od 10 do 15 časova (ulaz u postavku je do 1430).