30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • U Opštoj bolnici radno obeležen Međunarodni dan babica
Babica-sa-bebom-5.-maj-Medjunarodni-dan-babica-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

U Opštoj bolnici radno obeležen Međunarodni dan babica

Autor 08/05/2023

Međunarodni dan babica ustanovila je 1992. Internacionalna konfederacija babica. Prema statističkim podacima, na sto hiljada stanovnika rade 32 babice, a to je znatno manje od potrebnog broja.

U valjevskom porodilištu radi 15 babica, koje su radno provele internacionalni dan svoje struke. Inače, u službi Ginekologije zaposleno je više od 50 medicinskih sestara i babica raspoređenih u šest odseka.

Godišnje obave oko 1300 porođaja. Tokom prošle godine, rođeno je 1200 beba sa teritorije Kolubarskog okruga, od toga 697 iz Valjeva. Za prva četiri meseca 2023. u valjevskom porodilištu su obavljena 364 porođaja i rođeno je 369 beba. Broj porođaja stagnira unazad 10 godina. Poređenja radi, 2016. rođeno je najviše beba u poslednjih deset godina, 1355. U porodilištu Opšte Bolnice Valjevo postoje četiri porođajne i sala za carske rezove i odeljenje babinjara gde ukupno radi 15 babica.

Poziv babice je jedan od najlepših, najhumanijih i najodgovornijih. One pomažu izgradnju zdrave porodice. Najveća nagrada za ovu plemenitu profesiju jeste svaki plač zdravo rođene bebe.

U Francuskoj ih nazivaju “mudrim ženama”. U Starom zavetu u “Knjizi izlaska” su opisane kao heroine. Prva stručna škola za babice u Beogradu je osnovana 1899. godine. Krajem sedamdesetih godina prošlog veka otvoren je smer za babice sa višom stručnom spremom.

Savremena babica radi na ličnom usvršavanju i stalnoj edukaciji, jer suština pomoći nisu samo iskustvo i znanje, nego i duboko razumevanje. Vešte u svojoj profesiji, babice znaju kako da pomognu trudnici, pri porođaju i bebi, razumeju šta porodilja oseća i šta joj je potrebno.

Međunarodni dan babica, 5. maj, u Srbiji se obeležava od 2009. godine, a prva inicijativa je predstavljena 1987. u Holandiji.