25/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • U VALJEVU ĐACI U ŠKOLAMA OD PONEDELJKA
Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić početak školske godine

U VALJEVU ĐACI U ŠKOLAMA OD PONEDELJKA

Autor 12/11/2021

Danas se završava jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola. Prvi nastavni dan je ponedeljak, 15. novembar. Učenici u osnovnim i srednjim školama, u većini gradova u Srbiji, među kojima je i Valjevo, nastavu će pohađati neposredno.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola danas usvojio odluku da prema drugom tj. kombinovanom modelu, nastava bude organizovana u srednjim školama u Beogradu, Velikom Gradištu i Nišu.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno – vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 3. novembra do 7. novembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1667 (0.22%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 45 (0.12%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. Ukupno je 406 (1.07%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 48 (0.13%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, navodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.