15/04/2024
Najnovije vesti
vrtic-Bubamara-program-povodom-Svetskog-dana-osoba-sa-autizmom-PU-Milica-Nozica-02-04-2024-sva-deca-n-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

U vrtiću Bubamara u Valjevu obeležen Svetski dan osoba sa autizmom  

Autor 02/04/2024

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom u vrtiću Bubamara u Valjevu priređen je prigodan program koji su deca i vaspitači održali za članove Udruženja “Plavi anđeo” iz Valjeva. Generalna skupština UN 2007. usvojila je rezoluciju kojom je 2. april proglašen Svetskim danom osoba sa autizmom.

Prema rečima Milana Radovića, direktora Predškolske ustanove “Milica Nožica” iz Valjeva, zbog jakog vetra i promenljivo oblačnog vremena su odlučili da program povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, umesto na Gradskom trgu, održe u vrtiću Bubamara.

“Ovo je tradicionalno obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom. Obeležavamo i Evropski dan. Odazvali su nam se i roditelji i deca. Imali smo juče zajedničku radionicu, a danas ćemo uručiti poklone. Veoma me raduje da je atmosfera lepa. Do sada smo održavali program na Trgu, ali zbog vremenskih uslova, i danas duva vetar, pa nismo smeli da rizikujemo.

Mi koji radimo sa decom najbolje znamo da nema razlike između darovite i dece kojoj je potrebna podrška. Trudimo se da kroz rad i kroz igru dođemo do znanja. Da su mališani od najranijeg uzrasta svesni da postoje neke razlike, ali da to ne sprečava da možemo da se družimo i da funkcionišemo kako treba.

Želim da naredne godine sa timom stručne službe napravimo jednu celu radnu nedelju kojom bi obeležili Dan osoba sa autizmom, da svaki dan bude jedna radionica. U vrtićima Predškolske ustanove “Milica Nožica” imamo decu u inkluzivnom programu”, rekao je Milan Radović, direktor Predškolske ustanove “Milica Nožica” iz Valjeva.

Deca iz vrtića sa svojim vaspitačicama su priredili raznolik scenski program za drugare iz nedavno osnovanog Udruženja “Plavi anđeo” iz Valjeva, koji su pažljivo pratili dečje recitale i priču koju su održali vaspitači, i većina se rado uključivala u muzičke numere.

Predškolci iz “Bubamare” su nam rekli da rado crtaju, boje i igraju se žmurke sa svojim drugarom koji je na programu posebnog praćenja.  

Pojedini članovi Udruženja za osobe sa autizmom “Plavi anđeo” došli su sa ličnim pratiocima. Katarina Kragulj je dve godine lični pratilac dečaka Vukašina koji sada završava šesti razred:

“Pratim ga od njegovog četvrtog razreda. Koliko uočavam ima dosta pomaka u smislu socijalnih i motoričkih veština. Bolje se snalazi u društvu. Sada može sam da koristi toalet”, naznačivši da su sve to veoma bitni pomaci. Dodaje: “Ovaj program je divan i volela bih da su češće, ne samo u jednoj sedmici”, naglašava medicinska sestra, Katarina Kragulj, lični pratilac dečaka Vukašina.

Na program u vrtiću Bubamara došla je i Jelena, mama 13-godišnjeg Uroša kod kod su autizam uočili oko druge godine: “Udruženje je relativno skoro osnovano, ali svaka podrška znači i deci i roditeljima”, rekla je Jelena.        

Prema rečima Katarine Popović Marinković, Udruženje osoba sa autizmom “Plavi anđeo” je osnovano 29. septembra prošle godine:

“Trenutno brojimo 13 članova, odnosno 13 porodica. Nemamo prostor. Crveni krst Valjevo sa sekretarom Aleksandrom Tomićem nam je izašao u susret da možemo njihove prostorije da koristimo kada nam je potrebno. Zaista, tamo rade divni ljudi.

Ovo nije prva akcija u kojoj učestvujemo. Mi, roditelji, se dogovorimo i napravimo radionicu, pošto još uvek sredstava za defektološke, logopedske i sve ostale radionice nemamo. Mlado smo udruženje, ali volimo da se družimo”, pri tome pohvalivši učenike Medicinske škole iz Valjeva koji su prethodnog dana priredili odlličan program.

Deca sa autizmom uglavnom vole muziku. Dešava se da im smeta buka, ali to je u manjem broju. Ali, mnogo im znači i veoma je lepo kada vas neko pozove da se družite jer smo u gradu, u državi, apsolutno nevidljivi. Mi možemo sami da sprovedemo akcije i radionice, ali je za decu veoma važno da se druže.

Moj sin ima 13 godina, šesti je razred Osnovne škole “Nada Purić”, ide u redovnu školu, ima pratioca, ne govori apsolutno ni jednu reč, ali veoma voli da se druži, voli decu, voli gužvu i obožava muziku. U tom smislu, trebalo bi da imamo više ovakvih aktivnosti, ne samo da se setimo na ta dva dana godišnje”, rekla je Katarina Popović Marinković iz Udruženja osoba sa autizmom “Plavi anđeo” iz Valjeva.

Institucije sa republičkog nivoa pominju oko 2.500, dok udruženja roditelja da ima oko 70.000 osoba sa autizmom. Međutim, u Srbiji još uvek nije poznat tačan broj osoba kojima je dijagnostifikovan autizam. Stručna lica naglašavaju da rana dijagnostika i uključivanje u tretmane doprinose boljim socijalnim veštinama u kasnijoj životnoj dobi osoba sa autizmom.