15/04/2024
Najnovije vesti
Medicinska-skup-povodom-2.-aprila-Svetskog-dana-osoba-sa-autizmom-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Učenici valjevske Medicinske ugostili osobe sa invaliditetom uoči Dana osoba sa autizmom

Autor 01/04/2024

Članovi Učeničkog parlamenta Medicinske škole iz Valjeva, povodom 2. aprila – Svetskog dana osoba sa autizmom, priredili su u školi divan interaktivni program u koji su uključili članove više udruženja osoba sa invaliditetom.

Priredili su radionicu vajanja, u čemu im je pomogla Tijana Marić iz udruženja za umetnost “Karavan”, prikazan je dokumentarni film Valjevca, reditelja Zorana Đorđevića “Markos, snaga volje” (Marcos – Força de vontade), nastupio je školski bend “Pravilo 5”. Obradovani različitim aktivnostima i zajedničkim druženjem, svi su se zabavljali, žagor i osmesi ispunili su salu u Medicinskoj školi.

Đaci srednje Medicinske škole iz Valjeva već par godina priređuju raznovrsne humanitarne akcije, naznačava maturantkinja, Katarina Arsić, predsednica Učeničkog parlamenta:

“Mnogo učenika se uključuje u akcije i mislim da to utiče na humanost mladih. Mi smo i u školi naučeni empatiji, ali sada kroz susrete sa osobama sa invaliditetom možemo da pomognemo ovakvim druženjima. Do kraja školske godine imamo u planu još dve – tri humanitarne akcije.

Članovi Učeničkog parlamenta Medicinske škole “Dr Miša Pantić” – inicijatori programa obeležavanja 2. aprila Svetskog dana osoba sa autizmom

Za danas smo priredili radionicu rad sa glinom jer to povoljno utiče na razvoj motorike. Zatim, pripremili smo bojanke za crtanje. Pored toga su se učenici naše škole potrudili da naprave kolače jer smo na prethodnoj akciji uočili da je to naišlo na odličnu reakciju učesnika” i dodaje da su pripremili projekciju dokumentarnog filma i nastup školskog benda, kaže Katarina Arsić uz naznaku da su se u organizaciju programa uključili brojni đaci valjevske Medicinske, kao i 15 članova Učeničkog parlamenta, uz podršku profesora.

Članovi Dnevnog boravka Valjevo i Udruženja za decu i odrasle sa posebnim potrebama “Naši snovi” su vredno pravili različite predmete od gline, od ukrsnih posuda u obliku lista do različitih figura. Pre toga su nam pričali kako provode vreme u Dnevnom boravku i kod kuće, i šta im se najviše dopada da rade.

Podsećanje – “Naši snovi” iz Valjeva na gastro takmičenju “Cupi’s Spoon” u Novom Sadu – možete pročitati OVDE

Članovi Dnevnog boravka iz Valjeva

Marija ima 27 godina. Rekla je da joj se u Dnevnom boravku najviše dopadaju časovi matematike i voli zadatke sa sabiranjem i oduzimanjem, ali najviše voli da crta. Kada je kod kuće vežba i rado ide u šetnju u park jer joj se dopada miris cveća.

Bojana ima 39 godina i kaže da joj je lepo u Dnevnom boravku: “Družim se, provodim vreme sa društvom, volim da glumim, imali smo predstavu. Kad dođem kući čitam knjigu, šetam, volim da kuvam i pomažem majci oko ručka i kada pravi torte.”

Vlada iz Beloševca kaže da mu je odlično u Dnevnom boravku, a kada dođe kući rado nacepa i složi drva.  

Još jedan Vlada iz “Naših snova” ima 32 godine. Dopada mu se da radi fizičko. Podseća da je dobio nagradu za glumu na festivalu u Kuli (OVDE). U Dnevnom boravku dragi drugari su mu Mara i Kolarić, a kada dođe kući vozi sobni bicikl.

Dunja iz Dnevnog boravka kaže: “Uskoro punim 25 godina”, jer joj je rođendan sredinom aprila, i dodaje: “Lepo mi je u boravku, družim se sa drugarima, idem na radionice. Pre podne imam fizičko, a po podne imam časove kod nastavnice Mice. Tamo ručamo, radimo i glinom, imamo predstave. Najviše mi se dopada glina, grnčarija, rad na točku i to mi je baš lepo. Volim i da spremam hranu. Volela bih da sada spremim krompir pire.”   

Marko Pirgić, diplomirani socijalni radnik

Diplomirani socijalni radnik, Marko Pirgić ima 28 godina, radi u Centru za socijalni rad sa starijim osobama usluge pomoć u kući, pomoć u stanovanju i lični pratilac. Marko nam je rekao da je slabovid i da ima parezu desne noge i ruke, ali da uspeva da ispuni svoje obaveze.

Na pitanje koliko je potrebno rada i truda, posebno kada treba i drugim osobama da pomogne, Marko kaže: “Mnogo truda, ali i mnogo želje jer ovaj grad uopšte nije prilagođen osobama sa invaliditetom. Došao sam ovde, i kao osoba sa invaliditetom, ako mogu nešto da pomognem”, i pojašnjava da osobama koje su u invalidskim kolicima nisu dostupne službe na spratovima ustanova koje nemaju lift. Zbog toga sugeriše da bi svaka ustanova trebala da ima: “Ili liftove, ili platforme za kolica.” 

Inače, Marko je bivši učenik srednje Medicinske škole u Valjevu, bio je smer fizioterapeut, i njegovi profesori i danas ističu da su veoma ponosni na njega.

Ekonomsko osnaživanje i izazovi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom – možete pročitati OVDE

Mama Ivana sa kćerkom Anastasijom

Pored ostalih članova Udruženja Zagrljaj iz Valjeva, program u Medicinskoj školi su pratile 11-godišnja Anastasija sa svojom mamom Ivanom Đurić: “Ovakvih događaja treba da bude što više. Mislim da bilo koji sadržaji da su u pitanju, to deluje stimulativno na decu. Animiranje dece je dobro došlo, kada ima muzike, kreativni programi, komunikacija, tako da podržavam ovaj program”, pored ostalog je rekla Ivana Đurić.

Prema rečima Danijele Marković, pomoćnika direktora Medicinske škole “Dr Miša Pantić” iz Valjeva, veoma su ponosni na svestranost svojih učenika: “Mi negujemo lepe vrline i njihova empatija, o kojoj uče, doprinose da smo zaista ponosni na njih, njihova razmišljanja jer su zreli i shvataju probleme i teškoće drugih osoba.

Profesor Danijela Marković, pomoćnik direktora u Medicinskoj školi “Dr Miša Pantić”

Članovi Učeničkog parlamenta sa svojim nastavnikom Ivanom Manićem došli su na ideju da naprave kreativnu radionicu, da ulepšaju dan deci i osobama sa invaliditetom. I veoma smo ponosni, posebno kada vidite koliko se osoba odazvalo, kada vidimo osmehe na njihovim licima. Naši đaci su sami pripremili kolače i sokove, sami su sve organizovali”, ponosno kaže i dodaje da, u muzičkom delu programa nastupa školska grupa “Pravilo pet” a to je naziv koji su đaci izabrali na osnovu pet bitnih medicinskih pravila:

“Naši učenici su zaista svestrani, i u: sportu, muzici, likovnom. Humanitarnim programima koje priređuju samo žele da ukažu da je veoma važno da se svi međusobno poštujemo, da negujemo raznolikost, da pokažemo empatiju i razumevanje”, rezimira Danijela Marković, pomoćnik direktora u Medicinskoj školi u Valjevu.

Podsećanje – Valjevskoj Medicinskoj školi uručena PASCH plaketa – možete pročitati OVDE

Podsećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u decembru 2007. godine usvojila rezoluciju kojom je 2. april ustanovljen kao Svetski Dan osoba sa autizmom. Autizam pogađa jednu od 100 osoba. Reč je o složenom razvojnom poremećaju koji se obično ispoljava tokom prve 3 godine života. Stručnjaci kažu da rana dijagnostika i uključivanje u tretmane doprinose boljim socijalnim veštinama u kasnijim životnim periodima osobe.